Paracetamol verdooft ook empatisch vermogen

© Belga

Paracetamol neemt niet alleen de eigen pijn weg, het vermindert ook het vermogen om mee te leven met een andere persoon.

Een pijnstiller die paracetamol bevat, verzacht niet alleen de pijn ook het inlevingsvermogen wordt er door afgezwakt. Dat blijkt uit een onderzoek van Ohio State University, schrijft Science Daily.

Wetenschapper deelden een groep van 80 studenten onder in twee groepen. De ene helft kreeg een drankje voorgeschoteld waarin 1.000 milligram paracetamol zat. De andere groep kreeg eenzelfde drankje, maar dan zonder paracetamol. Na een uurtje, wanneer de stof ingewerkt was, moesten de testpersonen acht verhalen lezen waarin het hoofdpersonage pijn had. De studenten moesten op een schaal van 1 tot 5 aangeven hoe heftig de pijn in hun ogen was. Het ging zowel om lichamelijke pijn (iemand die een snijwonde had in zijn knie), als om psychische pijn (iemand die te horen krijgt dat zijn vader net is overleden).

De deelnemers die een drankje mét paracetamol hadden geconsumeerd, beoordeelden de pijn minder hevig dan de andere groep, concludeerden de wetenschappers.

Pijnlijk geluid

Ook een tweede experiment bevestigt deze conclusie. Opnieuw werd een groep studenten, 114 deze keer, in tweeën gesplitst waarbij de ene helft paracetamol kreeg en de andere een placebo. Nadien werden beide groepen blootgesteld aan een erg hard geluid (75 tot 105 decibel). En wederom moesten ze aangeven hoe ze het geluid ervoeren. Daarna moesten ze inschatten hoeveel pijn een anonieme student zou voelen bij het geluid.

En ook hier dachten de de studenten die een pijnstiller hadden ingenomen dat het geluid minder irritant zou zijn bij anderen, dan de groep die geen paracetamol had ingenomen.

Ibuprofen

‘Paracetamol neemt dus niet alleen je eigen pijn weg, het vermindert ook het vermogen om mee te leven met een andere persoon’, aldus onderzoeker Dominik Mischkowski. De onderzoekers waarschuwen voor een overmatig gebruik van pijnstillers. ‘Want empathie is een belangrijke eigenschap.

De wetenschappers plannen weldra een nieuwe studie, waarin ze nagaan of ibuprofen hetzelfde effect heeft. Paracetamol werkt alleen pijnstillend en koortsverlagend. Ibuprofen werkt naast pijnstillend, koortsverlagend, ook ontstekingsremmend. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content