Overleg met je arts voor je zwanger bent

zwanger © .

Een moeder in spe die wacht tot ze zwanger is, komt hopeloos te laat voor veel preventieve maatregelen.

Wie een kind wenst, hoopt vooral dat het een gezond, gaaf kind is. Maar de moeder in spe die wacht tot ze zwanger is, komt hopeloos te laat voor veel preventieve maatregelen. Wie plannen heeft, spreekt bijgevolg best zo vroeg mogelijk af met haar arts.
Jaarlijks komen er in Europa meer dan 4000 baby’s ter wereld met een fout gesloten neurale buis, waardoor ook het centrale zenuwstelsel, dus de hersenen en het ruggenmerg dikwijls niet normaal gevormd zijn.

Dat uit zich in 2 vormen. Bij de eerste is er sprake van een slechte of onvolledige sluiting van het ruggenmergkanaal, het zogenaamde open ruggetje of spina bifida. Deze afwijking gaat vaak gepaard met een zekere zenuwbeschadiging met uiteenlopende consequenties die gaan van lichte tot ernstige vormen van incontinentie, over bewegingsstoornissen en verlammingen tot epileptische aanvallen.

Bij de tweede vorm zijn de hersenen slechts beperkt ontwikkeld of ze ontbreken volledig. Dit noemt men anencefalie. Deze baby’s komen meestal dood ter wereld of sterven kort na de geboorte. Een drama voor de ouders.

Liever te vroeg dan te laat
Heel veel vrouwen wachten om contact met hun arts of gynaecoloog op te nemen tot ze zwanger zijn. Het duurt nog máánden voor hun geboren wordt en dus hebben ze nog tijd genoeg om bij te sturen, denken ze.

Ze zien daarbij over het hoofd dat de fundamenten van veel belangrijke lichaamsstructuren al tijdens de eerste dagen en weken vorm krijgen.

De neurale buis, de structuur waaruit de hersenen en het ruggenmerg ontstaan is daar een goed voorbeeld van. Die buis vormt zich heel vroeg in de zwangerschap en begint zich rond de 16de dag van de zwangerschap al te sluiten. Op dat moment weten vrouwen echter nog niet dat ze zwanger zijn.

Tijdige preventie helpt
De inname van foliumzuur doet het risico op sluitingsfouten van de neurale buis met 28 tot 46% dalen.

Maar dan moet de moeder in spe wel tijdig met de inname ervan starten, dus van zodra zij wenst zwanger te worden. Dat is de enige manier om zeker te zijn. Want na de 16de dag na het begin van haar zwangerschap is ze in feite al te laat en veel vrouwen weten pas enkele weken later dat ze zwanger zijn.

Het foliumzuur moet slechts gedurende de eerste 10 weken van de zwangerschap ingenomen worden want na die periode is de sluiting van de neurale buis voltooid.

De inname van foliumzuur helpt ook andere aangeboren afwijkingen voorkomen, zoals een open verhemelte en een hazenlip. Deze afwijkingen zijn het gevolg van fout gelopen sluitingsprocessen van delen van de schedel.

Hoeveel? 0,4 milligram per dag via een tablet of supplement volstaat voor vrouwen zonder verhoogd risico.
Vrouwen met een verhoogd risico, zoals vrouwen die al een kind kregen met een neurale buisdefect of aanverwante afwijking en vrouwen met epilepsie die bepaalde geneesmiddelen nemen (consulteer uw arts), moeten 4 milligram per dag innemen.

Foliumzuur is een synthetische vorm van folaat, een familie van B-vitamines die van nature veel voorkomen in groene bladgroenten, fruit, lever en gist. Foliumzuur is meer stabiel in voeding en wordt beter opgenomen dan folaat. Maar het moet voor opname eerst omgevormd worden en de darm is daar slechts in beperkte mate toe in staat.

Jan Etienne, Bodytalk www.bodytalk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content