Overheid stelt heel wat overtredingen vast bij controle gehoorbeschermers

Oorkappen © Istock

De Federale Overheidsdienst Economie (FOD) controleerde 25 oordopjes en 15 oorkappen, daarbij zijn heel wat overtredingen vastgesteld: slechts drie waren volledig conform de regels.

De Federale Overheidsdienst Economie heeft controles uitgevoerd op 25 oordopjes en 15 oorkappen (gehoorbeschermers die op een koptelefoon gelijkt). Daarbij zijn veel overtredingen vastgesteld, maar de sector heeft zich intussen in regel gesteld, zo heeft de FOD meegedeeld.

Het doel van de controlecampagne was de conformiteit na te gaan van de gehoorbeschermers die op de Belgische markt aanwezig zijn, zowel voor professioneel gebruik (bouwwerven, havens, luchthavens …) als privégebruik (concertgangers, doe-het-zelvers, fans van autoraces, …).

Correct inbrengen

De FOD Economie deed niet alleen een technische controle, maar ging ook na of de bijgevoegde gebruiksaanwijzing in orde was. Zeker bij oordoppen moet de consument immers ook weten en begrijpen hoe ze correct in te brengen.

Van de 25 gecontroleerde oordopjes, zowel wegwerpbare als herbruikbare, waren er slechts drie volledig conform. Ook bij de vijftien oorkappen waren er slechts drie helemaal in orde. Er waren bijvoorbeeld oordoppen waarvan het materiaal niet flexibel genoeg was, waardoor ze niet comfortabel zaten en letsels in het oor veroorzaakten. Bovendien haalden ze de minimale dempingswaarde niet.

Gehoorgang niet goed afgesloten

De meeste tekortkomingen betroffen echter de gebruiksinstructies, die onvolledig waren. En als een oordopje verkeerd wordt ingebracht en de gehoorgang niet goed afgesloten is, is de bescherming niet gegarandeerd.

Behalve in één geval hebben alle producenten luidens de mededeling meegewerkt en de voorgestelde corrigerende maatregelen aanvaard. De producten werden aangepast, vervangen door een equivalent conform product of uit de handel genomen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content