Opgelet met een pacemaker op vakantie

Vermijd te veel blootstelling aan de zon: het doosje zou kunnen opwarmen en brandwonden veroorzaken. Draag idealiter altijd een T-shirt. © istock
Carine Maillard Freelancejournalist

Hoewel je met een pacemaker een min of meer normaal leven kunt leiden, zijn er toch situaties waarbij voorzichtigheid is geboden. Een overzicht.

Wie een pacemaker draagt, moet een paar voorzorgen in acht nemen. Het oogt misschien als een beangstigend lijstje van risicovolle situaties, maar eigenlijk gaat het om aandachtspunten die redelijk eenvoudig te volgen zijn en die weinig impact hebben op de levensstijl.

Thuis

– Houd minstens 50 cm afstand van een vitrokeramische kookplaat. Andere toestellen (microgolfoven, afstandsbedieningen, computers, enzovoort) vormen geen gevaar.

– Vermijd contact met een mogelijke bron van elektrocutie, zoals elektrische huishoudapparatuur die in slechte staat is. Waag je niet aan herstellingen.

– Houd magneten op voldoende afstand van het apparaat. Sommige magneten merk je niet zo makkelijk op, zoals de magneetknopjes op een handtas of iPad-hoes.

– Houd je gsm op een afstand van 20 cm van de generator. Draag hem niet te dichtbij, zoals in het borstzakje van een hemd, en houd hem tijdens het bellen aan het tegenovergestelde oor. Een handsfree kit is ook een oplossing. Gewone draadloze telefoons of andere alarmsystemen vormen geen probleem.

In de auto

– Vermijd contact met de batterij van de wagen of met een draaiende motor die een magnetisch veld genereert.

Op het werk

– Meestal is er geen reden om het werk niet te hervatten. Behalve als je door je werk in contact komt met grote elektrische generatoren of als je in een elektriciteitscentrale werkt. Vraag dan advies aan je car- dioloog en bedrijfsarts.

– Voor sommige beroepen moeten bepaalde maatregelen getroffen worden (zo mag een garagebediende niet te dicht bij een werkende motor komen).

Op vakantie

Een draagbare metaaldetector moet vermeden worden: toon je pacemakeridentificatiekaart en vraag handmatig gefouilleerd te worden.

– Vermijd te veel blootstelling aan de zon: het doosje zou kunnen opwarmen en brandwonden veroorzaken. Draag idealiter altijd een T-shirt.

– Bij een veiligheidscontrole is het best de metaaldetector te vermijden, aangezien de golven je pacemaker zouden kunnen verstoren. Toon je pacemakeridentificatiekaart. De nieuwste generatie metaaldetectors geeft minder sterke straling af en de nieuwste pacemakers zijn ook beter geïsoleerd. Als het beveiligingspersoneel erop aandringt dat je door het controlepoortje gaat, stap er dan snel doorheen. Hetzelfde geldt voor antidiefstalsystemen in winkels. Een draagbare metaaldetector moet vermeden worden: toon je pacemakeridentificatiekaart en vraag handmatig gefouilleerd te worden.

– Bewaar je pacemakeridentificatiekaart op een zichtbare plaats als je in het gezelschap van onbekenden bent: in het geval van hartproblemen is het gebruik van een defibrillator gevaarlijk.

Bij medische zorgen

Het oogt misschien als een beangstigend lijstje van risicovolle situaties, maar eigenlijk gaat het om aandachtspunten die redelijk eenvoudig te volgen zijn.

– Een radiografie, mammografie, echografie, scintigrafie en scanner vormen geen probleem. Een MRI-scanner moet wel absoluut vermeden worden, net als radiotherapie en behandelingen met elektrotherapie.

– Maak je bij de tandarts geen zorgen bij het gebruik van ultrasone golven.

– Bij een chirurgische ingreep is het belangrijk duidelijk aan te geven dat je een pacemaker draagt, aangezien elektrische scalpels de werking van de pacemaker kunnen verstoren.

Vrije tijd

– Doe niet aan vlambooglassen. Vermijd het dragen van elektrische apparatuur in de nabijheid van de plek waar de pacemaker is geplaatst. Elektrisch tuingereedschap, zoals een kettingzaag, is in principe onschadelijk. Toch is het best aan je arts te vragen of je dat gereedschap mag gebruiken.

– De meeste sporten vormen geen probleem, behalve sporten waardoor de pacemaker zou kunnen verschuiven (golf, tennis, basketbal) of beschadigd raken, zoals sporten waarbij je klappen kunt krijgen (vechtsporten, contactsporten).

– Jagers moeten ervoor opletten dat ze de kolf van hun geweer niet ter hoogte van de pacemaker laten rusten.

-In discotheken is het beter niet te dicht bij de grote luidsprekers te komen.

Partner Content