‘Op den buiten wonen’ niet per se gezonder dan stadsleven

De aanwezigheid van landbouwgrond in de omgeving veroorzaakt glyfosaatresten in de urine bij jongeren. © Getty Images
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Hoe meer je woning omringd wordt door landbouwvelden, hoe meer resten van het giftige product AMPA in je urine terug te vinden zijn, zo ontdekten Vlaamse onderzoekers.

Op het platteland wonen, wordt over het algemeen gezien als gezond. Maar hoe meer je woning omringd wordt door landbouwvelden, hoe meer resten van het giftige product AMPA in je urine terug te vinden zijn, zo blijkt uit onderzoek.

België is de op een na grootste pesticidegebruiker per hectare in Europa.

Bijna de helft van Vlaanderen bestaat uit landbouwgrond waar pesticiden op grote schaal gebruikt worden, vooral in de fruit-, aardappel- en graanteelt. Per jaar wordt bijna acht kilogram onkruidverdelger per hectare akkerland gebruikt. België is daarmee de op een na grootste pesticidegebruiker per hectare in Europa.

Blootstelling aan pesticiden en onkruidverdelgers verhoogt het risico op kanker, diabetes, ziektes aan de luchtwegen of neurologische aandoeningen.

Lees verder onder het artikel

Kwantiteit relevanter dan afstand tot woning

Voor een onderzoek in kader van het humane biomonitoringprogramma van Steunpunt Milieu en Gezondheid keken wetenschappers naar de hoeveelheid landbouwgrond die mensen omringt – en niet zozeer naar de afstand tot die landbouwgrond. Daarna zocht men in de urine van adolescenten naar pesticiden die in Vlaanderen worden gebruikt. 

‘We stellen vast dat meer landbouwgrondgebruik rond je woning gerelateerd is aan een verhoging van de niveaus van AMPA in je urine’, aldus Katrien De Troeyer, verbonden aan de Faculteit Geneeskunde van UAntwerpen.

‘AMPA is een zogeheten biomarker voor blootstelling aan de onkruidverdelger glyfosaat, zoals Roundup – dat overigens sinds 2018 is verboden voor particulieren. De gezondheidsrisico’s die bij glyfosaat en AMPA horen, moeten in acht worden genomen voor de mensen wiens huis omringd wordt door landbouwvelden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content