Ook bakker en slager moeten voortaan allergenen vermelden

Bakkerij © Istock
Désirée De Poot

Een nieuw KB bepaalt dat 14 van de meest voorkomende allergenen voortaan ook bij niet voorverpakte voeding vermeld moet staan. Dit betekent een grote aanpassing voor onder meer bakkers en slagers.

14 van de meest voorkomende allergenen moeten vanaf 13 december 2014 ook bij niet-voorverpakte voeding vermeld staan. Het gaat daarbij onder andere om soja, melk, gluten en eieren. Met deze nieuwe regelgeving wil de overheid de consument altijd en overal informeren over mogelijke allergenen in voeding.

Vorige week is het Koninklijk Besluit (KB) gepubliceerd. In het KB staat vermeld dat aanwezigheid van allergenen aan de klant moet worden vermeld. Dat kan zowel mondeling als schriftelijk. Diezelfde consument moet ook op elk moment toegang hebben tot de volledige en correcte informatie. Dat wil zeggen dat er, bij de verkoop van niet-voorverpakte voedingsmiddelen met allergenen voortdurend een personeelslid in de zaak moet aanwezig zijn om de consument te informeren. Kan dat niet (bijvoorbeeld in een zelfbedieningszaak), dan moet de informatie duidelijk zichtbaar geafficheerd zijn of moet er een verwijzing zijn naar de plaats waar de klant wel informatie kan vinden (bijvoorbeeld in een register die zich op de toonbank bevindt).

Het KB betekent een aanpassing voor heel wat zaken. Denken we maar aan bakkerijen, slagerijen, supermarkten, restaurants, hotels, maar ook school- en bedrijfskantines. Het KB ziet wel één uitzondering: als de exploitant van al zijn klanten precies op de hoogte is van hun allergieën en hen individueel bedient. Voorbeeld daarvan is de individuele bedeling van het avondeten per kamer in een rustoord.

Partner Content