Federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft haar nationaal hiv-plan voorgesteld aan de pers. Met dat plan wil ze vooral inzetten op Afrikaanse immigranten en mannelijke homoseksuelen. Vooral bij die laatste doelgroep is het aantal besmettingen de laatste jaren fel toegenomen.

"Dit is een ambitieus plan", aldus Onkelinx tijdens de voorstelling. "De 58 maatregelen zijn er niet voor de schone schijn. We willen op een doeltreffende manier het virus stoppen dat elke dag drie van onze medeburgers besmet."

Minister Onkelinx wil met haar plan gratis en vlot condooms beschikbaar stellen. "We zullen meer dan ooit het condoomgebruik moeten bevorderen", aldus de minister. "Het plan voorziet daarin."

Homo's en migranten

Onkelinx wees erop dat vooral migranten en actieve mannelijke homoseksuelen blootstaan aan de aidsepidemie. Het aantal hiv-besmettingen bij die laatste doelgroep is van 23,5 procent van de gevallen in 2002 gestegen tot 46 procent in 2011. Daarom wil de minister met haar plan aandacht schenken aan die kwetsbare doelgroepen.

Onkelinx benadrukte bovendien dat in 42 procent van de gevallen de diagnose te laat wordt gesteld. Daarom komt er nu een nationaal screeningsbeleid. De minister onderstreepte daarbij dat hiv en de kwesties rond seksuele gezondheid een verplicht onderdeel van de medische opleiding en van het voorgezet medisch onderwijs zullen worden.

Er komt verder ook een nationale referentieprocedure, zodat iedereen zonder discriminatie kan worden gescreend en behandeld.

Ten slotte wordt het zorgaanbod verhoogd en komt er een betere geografische dekking. Belangrijk vond de minister ook dat de reisbeperkingen voor mensen met hiv worden opgeheven. "Die reisbeperkingen zijn ronduit discriminerend en volledig in tegenspraak met de mensenrechtennormen", aldus Onkelinx.

Cijfers

In België leven minstens 20.000 personen met hiv. Elk jaar worden er tussen 1.000 en 1.200 nieuwe gevallen vastgesteld. Ons land is met 10,7 hiv-patiënten per 100.000 inwoners een van de koplopers in Europa. Het Europese gemiddelde is 5,7 per 10.000 inwoners.

Vooral het aantal mannen is de laatste jaren toegenomen. In de periode van 1994 tot 2005 waren de hiv-patiënten voor 60 procent mannen. In de jaren 2010 en 2011 was dat cijfer met 6 procent toegenomen. Tussen 2002 en 2011 is het aandeel van personen met de Belgische nationaliteit gestegen van 29,3 tot 42,7 procent. (Belga/YD)

Federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft haar nationaal hiv-plan voorgesteld aan de pers. Met dat plan wil ze vooral inzetten op Afrikaanse immigranten en mannelijke homoseksuelen. Vooral bij die laatste doelgroep is het aantal besmettingen de laatste jaren fel toegenomen."Dit is een ambitieus plan", aldus Onkelinx tijdens de voorstelling. "De 58 maatregelen zijn er niet voor de schone schijn. We willen op een doeltreffende manier het virus stoppen dat elke dag drie van onze medeburgers besmet."Minister Onkelinx wil met haar plan gratis en vlot condooms beschikbaar stellen. "We zullen meer dan ooit het condoomgebruik moeten bevorderen", aldus de minister. "Het plan voorziet daarin."Homo's en migrantenOnkelinx wees erop dat vooral migranten en actieve mannelijke homoseksuelen blootstaan aan de aidsepidemie. Het aantal hiv-besmettingen bij die laatste doelgroep is van 23,5 procent van de gevallen in 2002 gestegen tot 46 procent in 2011. Daarom wil de minister met haar plan aandacht schenken aan die kwetsbare doelgroepen.Onkelinx benadrukte bovendien dat in 42 procent van de gevallen de diagnose te laat wordt gesteld. Daarom komt er nu een nationaal screeningsbeleid. De minister onderstreepte daarbij dat hiv en de kwesties rond seksuele gezondheid een verplicht onderdeel van de medische opleiding en van het voorgezet medisch onderwijs zullen worden.Er komt verder ook een nationale referentieprocedure, zodat iedereen zonder discriminatie kan worden gescreend en behandeld.Ten slotte wordt het zorgaanbod verhoogd en komt er een betere geografische dekking. Belangrijk vond de minister ook dat de reisbeperkingen voor mensen met hiv worden opgeheven. "Die reisbeperkingen zijn ronduit discriminerend en volledig in tegenspraak met de mensenrechtennormen", aldus Onkelinx.CijfersIn België leven minstens 20.000 personen met hiv. Elk jaar worden er tussen 1.000 en 1.200 nieuwe gevallen vastgesteld. Ons land is met 10,7 hiv-patiënten per 100.000 inwoners een van de koplopers in Europa. Het Europese gemiddelde is 5,7 per 10.000 inwoners.Vooral het aantal mannen is de laatste jaren toegenomen. In de periode van 1994 tot 2005 waren de hiv-patiënten voor 60 procent mannen. In de jaren 2010 en 2011 was dat cijfer met 6 procent toegenomen. Tussen 2002 en 2011 is het aandeel van personen met de Belgische nationaliteit gestegen van 29,3 tot 42,7 procent. (Belga/YD)