‘Ongelukje’: Niet alleen tieners raken onbedoeld zwanger

© Getty Images/iStockphoto

Eén op de vier zwangerschappen in Vlaanderen zijn onbedoeld. Hoewel velen denken dat dit enkel tieners overkomt, gebeuren de meeste ongeplande zwangerschappen bij vrouwen ouder dan 20.

Bij volwassen vrouwen is praten over ‘een ongelukje’ een groot taboe. Dat blijkt uit de Sexpert-studie, waarbij de UGent en KULeuven 1852 Vlamingen tussen 14 en 80 jaar ondervroeg. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

‘Seks is niet rationeel’

Een ‘nakomertje’, ‘dessertkindje’ of een ‘accidentje’: iedereen heeft één van die benamingen al wel eens lacherig horen waaien. Toch blijven ongeplande zwangerschappen een groot taboe: heel wat mensen gaan ervan uit dat élke zwangerschap bewust gepland kan worden omdat er zoveel anticonceptie voorhanden is. Uit de Sexpert-studie blijkt nu dat één op de vier zwangerschappen ongepland is. De meerderheid daarvan overkomt vrouwen tussen 20 en 40 jaar.

Belangrijke oorzaak is de anticonceptie die het laat afweten – bijvoorbeeld door slecht gebruik. “Seksualiteit is immers niet altijd rationeel. Maar het gebeurt ook dat een vrouw stopt met de pil en daarna meteen zwanger wordt, terwijl ze eigenlijk had verwacht dat het nog maanden zou duren”, zegt doctoraatsstudente Joke Vandamme (UGent), die meewerkte aan het onderzoek.

Open praten

Fara, het luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes, hoopt dat ongeplande zwangerschappen uit de taboesfeer gehaald kunnen worden. “Vrouwen moeten open kunnen praten over hun twijfels en onzekerheden”, vindt Katleen Alen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content