Ondanks suikertaks: Belg drinkt iets meer frisdrank

Maggie De Block © Sigfrid Eggers

We betalen al een half jaar suikertaks, maar laten daarvoor toch onze frisdrank niet staan. Om de prijs te drukken trekken we wel vaker naar discounters die geen merkproducten aanbieden of naar het buitenland.

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De suikertaks past binnen de plannen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) om de Belg aan te zetten tot een gezondere levensstijl. Maar een half jaar na de invoering van de suikertaks zien de Belgische supermarkten de verkoop van frisdrank toch niet dalen.

“De maatregel van de regering heeft niet het beoogde effect en dient alleen maar om de staatskas te spijzen”, klinkt het bij Carrefour. “De klant koopt de frisdrank desnoods over de grens.”

Dat blijkt ook uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK, die de Belgische vereniging van water- en frisdrankproducenten (VIWF) kon inkijken.

“Eén Belg op de vijf koopt al frisdrank en water in het buitenland”, aldus de VIWF. “De hoeveelheid frisdrank die wordt aangekocht blijft stijgen: van 162 liter per persoon in 2012 tot 166 liter in 2016. Ondertussen is al 7 procent van het volume aan frisdranken en water dat door Belgen wordt gekocht, niet in België gekocht.” Daarnaast lijken we vaker naar een discounter te stappen, die geen merkproducten aanbiedt.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content