Onafhankelijke Ziekenfondsen bezorgd om mensen die niet naar de dokter gaan

© iStock

Uit een studie rond overconsumptie blijkt dat er ook heel wat mensen bijna nooit naar de dokter gaat. De Onafhankelijke Ziekenfondsen maken zich zorgen.

In vijf jaar tijd heeft een op de honderd leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ) geen bezoek gebracht aan een dokter.

“In de marge van een studie rond overconsumptie merkten we op dat een aanzienlijk deel van onze twee miljoen leden geen enkele terugbetaling had aangevraagd in ons referentiejaar 2010”, zegt dokter Ingrid Umbach van de studiedienst van de OZ aan Het Nieuwsblad.

“Ze waren welgeteld met 133.738, of zo’n 7 procent. Omdat het altijd mogelijk is dat iemand in december 2009 naar de tandarts is gegaan en pas opnieuw in januari 2011, brachten we ook de twee voorgaande én de twee volgende jaren in rekening. En wat bleek? 22.185 leden, 17 procent van die groep, hadden in vijf jaar tijd niet één euro teruggevraagd.”

Man, jong, ongehuwd, zelfstandig en Brusselaar

Wie zijn die mensen die amper naar de dokter gaan? Wat zijn hun kenmerken? Verkeren ze echt in goede gezondheid? Uit het onderzoek blijkt dat er meer mannen zijn die zich niet laten verzorgen dan vrouwen en dat ze vaak in Brussel wonen. Niet-gebruikers van geneeskundige verzorging zijn ook duidelijk jonger dan de rest van de bevolking: ze zijn gemiddeld 32 jaar. In 59 procent van de gevallen zijn het alleenstaanden die niet naar de dokter gaan. Getrouwd zijn verhoogt dan weer de kans dat een persoon zich laat verzorgen. De meest opvallende conclusie is dat 1 op de 3 zelfstandigen op 5 jaar tijd niet één keer bij een dokter langsgaat.

Preventie

De OZ maken zich zorgen. “Gesteld dat die mensen nooit ziek zijn, wil dat ook zeggen dat ze niet aan preventie doen: geen jaarlijkse controle bij de tandarts, geen vaccinaties, geen check-up bij de gynaecoloog. En dat is op termijn schadelijk voor hun gezondheid.”

De OZ hopen dat preventie- en sensibiliseringscampagnes de bevolking ertoe aanzet om zich meer om hun gezondheid te bekommeren. “Zeker de zelfstandigen zouden hier baat bij hebben: hun gedrag verschilt namelijk van de loontrekkenden, terwijl ze nochtans dezelfde terugbetaling genieten voor hun geneeskundige verzorging”, aldus de OZ in een persbericht.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen groeperen 6 ziekenfondsen: OZ, Securex Onafhankelijk Ziekenfonds, Partena Ziekenfonds, Omnimut, Partenamut, Freie Krankenkasse.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content