Nu al dubbel zoveel CO-doden: dit zijn de alarmsignalen voor intoxicatie

houtkachel
© getty images
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Jaarlijks sterven in België zo’n 30 mensen door koofstofmonoxidevergiftiging, maar dit jaar waren dat er eind oktober al 60. En de winter is nog niet eens goed en wel begonnen.

Door de verwarmingskosten die de pan uit swingen, proberen mensen de kosten te drukken door goedkopere brandstoffen te gebruiken, ramen en deuren potdicht te houden, het noodzakelijke onderhoud over te slaan en slecht functionerende toestellen niet te vervangen of te opteren voor een (onveiliger) tweedehandsapparaat.

Ook windstil en stabiel weer kan CO-vergiftiging in de hand werken omdat de schouwen minder goed trekken. En ook zeer winderig weer kan gevaarlijk zijn wanneer verbrandingsgassen terug in de afvoer worden geblazen.

Het zijn allemaal ingrediënten voor een dodelijke intoxicatie.

Dit zijn de alarmsignalen voor CO-intoxicatie

– Iemand wordt onwel in een ruimte waar een gasboiler staat (meestal badkamer).

– Meerdere personen in dezelfde woning klagen over hoofdpijn, verwardheid, concentratiestoornissen, sufheid en misselijkheid of moeten braken. Ze voelen zich zwak en snel kortademig bij matige inspanning. Je zou aanvankelijk kunnen denken aan een voedselintoxicatie of een opkomende griep.

– Onverklaarbare vermoeidheid.

– Duizeligheid.

– Bewustzijnsverlies: bewusteloze slachtoffers van een CO-intoxicatie hebben vaak rode lippen en wangen.

Dit doe je bij CO-intoxicatie

  • Benader het slachtoffer alleen als dat veilig kan. Neem geen risico.
  • Probeer de ruimte te verluchten van buitenaf en schakel de bron van CO uit. Evacueer het slachtoffer daarna naar een veilige plek. Wacht op de hulpdiensten als dat niet mogelijk is.
  • Is het slachtoffer bewusteloos maar ademt hij normaal? Leg hem in stabiele zijligging zodat hij niet stikt in zijn eigen braaksel. Reanimeer een bewusteloos slachtoffer dat niet normaal ademt.
  • Is het slachtoffer bij bewustzijn? Help hem een comfortabele houding aan te nemen. Zorg ervoor dat het slachtoffer vrij kan ademen.
  • Bel naar het Antigifcentrum (070 245 245) of het noodnummer 112.

Je ruikt, ziet en proeft het niet: CO is een stille moordenaar

CO is een gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van gas, hout, mazout, kolen, pellets en petroleum, bijvoorbeeld omdat de ruimte slecht verlucht is of het toestel niet meer naar behoren werkt. Het gas is dodelijk omdat het bindt aan hemoglobine in het bloed. Hemoglobine is het eiwit dat instaat voor het transport van zuurstof. Als het bindt aan koolstofmonoxide, kan het niet langer zuurstof transporteren naar de weefsels, waardoor die snel in zuurstofnood verkeren en afsterven.

CO is een kleurloos, reukloos en smaakloos gas en staat ook bekend als ‘stille moordenaar’. Daarom kun je het gas alleen waarnemen met behulp van een CO-melder.

Hoe een CO-vergiftiging voorkomen?

  • Het installeren van een CO-detector kost een slordige 20 euro, maar het kan levens redden. Een CO-melder betekent echter in geen geval dat u de onderhouds- en ventilatierichtlijnen mag negeren.
  • Laat uw verwarmingstoestel enkel plaatsen door een erkend installateur.
  • Zorg voor een controle van het toestel en de afvoerkanalen. Dit is jaarlijks verplicht voor een centrale verwarmingsinstallatie op stookolie en tweejaarlijks voor een centrale verwarmingsinstallatie op gas. Laat ook de schoorsteen door een vakman vegen bij houtkachels, ook al is dit niet verplicht. In schoorstenen kunnen bijvoorbeeld vogelnesten (vb. van kauwen) of andere verstoppingen zitten, waardoor ze niet meer goed trekken.
  • Controleer regelmatig de kleur van de vlam: blauw is goed, geel duidt op een slechte verbranding. Check ook of er roet op de muren voorkomt in de buurt van de waterverwarmer.
  • Slaap best niet in een kamer waar een warmwatertoestel of een verplaatsbaar verwarmingstoestel brandt op gas of petroleum. Vermijd het gebruik van bijzetvuurtjes in kleine ruimtes en gebruik ze niet als hoofdverwarming, omdat de verbrandingsgassen niet worden afgevoerd via een schoorsteen.
  • Verlucht regelmatig de woning en zorg voor de nodige aanvoer van zuurstof. Voorzie ook zuurstof in de badkamer als een gasboiler zich in de badkamer bevindt (bijvoorbeeld een luchtrooster in de deur of zet het raam een beetje open). Dek ventilatieroosters niet af.
  • Laat nooit de motor van een auto draaien in een gesloten ruimte (bijvoorbeeld in een garage).
  • Gebruik geen barbecue, vuurkorf of bloempotverwarming binnenshuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content