Nationale Veggie BBQ-dag: hoe organiseer je een vegetarische barbecue?

© Thinkstock
Carine Maillard Freelancejournalist

Met de zevende editie van de Nationale Veggie BBQ-dag wil het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) je laten ontdekken hoe gevarieerd een barbecue kan zijn. Sommige groenten zijn alvast beter geschikt voor de barbecuegrill dan andere.

Gepofte aardappelen, gegrilde asperges, gemarineerde seitanspiesjes, … het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden voor een heerlijke vegetarische BBQ. Gemarineerde en gegrilde courgetten in schijfjes smaken ook verrassend lekker. Hetzelfde geldt voor aubergines: gegrilld heeft deze groente zelfs meer smaak. Een andere mogelijkheid zijn groentebrochettes. Denk aan gele, rode, oranje en groene paprika’s die niet alleen heel mooi ogen, maar ook heerlijk zijn op de grill. En perfect passen bij volkoren rijst.

Andere groenten, zoals uien, zijn niet zo gemakkelijk te grillen, maar je kan ze bereiden in papillot. Met niet meer dan een beetje kruiden worden ze een echte delicatesse omdat ze na het ‘zweten’ in de aluminiumfolie quasi gekonfijt zijn.

Paddenstoelen met een grote hoed

De papillot is een ideale kookwijze voor de barbecue. Het is gebruiksvriendelijk en beschermt de voedingsmiddelen tegen toxische rook.

De papillot is overigens een ideale kookwijze voor de barbecue. Het is gebruiksvriendelijk en beschermt de voedingsmiddelen tegen toxische rook. Het is de ideale bereidingswijze voor vis, maar ook voor zetmeelrijke voedingsmiddelen en groenten die makkelijk uit elkaar vallen op de barbecue, zoals bijvoorbeeld asperges. Je kan asperges ook direct op de grill leggen in de vorm van een vastgeprikt ‘vlotje’.

Champignons doen het perfect op de barbecue: geef de voorkeur aan paddenstoelen met een ‘grote hoed’, verwijder de voet en de membranen en leg ze op de grill, op hun hoed, ingestreken met olijfolie om uitdroging te vermijden.

De hogervermelde groenten kan je ook klaarmaken in brochettes, maar andere moeten eerst een paar minuten geblancheerd worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor bloemkool en broccoli.

Groentebrochettes leg je best op de grill op aluminiumfolie met olijfolie -of waarom niet met Parmezaanse kaas?- en kruiden zoals komijnzaadjes omdat die de smaak versterken. Voeg ook peper en (een beetje) zout toe.

Zelfs desserts

Hebt je nog wat houtskool over na het hoofdgerecht, dan kan je daarvan gebruik maken voor je dessert. Maïs kan perfect klaargemaakt worden op de barbecue, maar dat is wel heel erg klassiek. Je kan ook een camembert in een vuurvast potje op de grill zetten. Van zodra de kaas begint te smelten kan je de potjes serveren met stukjes Frans of ander brood: doppen en smullen!

Of neem een banaan in de schil, snijdt hem door in de lengte en leg beide helften op de grill met de pel naar boven. Het vruchtvlees smelt lichtjes. Haal ze van de grill, verwijder de schil en dien op met een bolletje room- of ander ijs of gesmolten chocolade.

Een andere optie zijn gegrilde fruitbrochettes: schijfjes banaan, ananas of appels met een mengeling van gesmolten boter, suiker, rum en een beetje geraspte vanille. Een verrassend en origineel dessert.

Je kan fruit ook in papillot klaarmaken. Snij bijvoorbeeld aardbeien, nectarines, perziken, appels of peren in stukjes en laat ze marineren in een mengsel van muskaatwijn, water, munt, suiker en vanille dat je eerst inkookt gedurende tien minuten. Laat het fruit even uitdruppen en leg het in aluminiumfolie op de houtskolen. Even wachten, opdienen, genieten.

Carine Maillard

Partner Content