Mysterie van de dag: waarom zijn we prikkelbaar als we honger hebben?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom zijn we prikkelbaar als we honger hebben?

Honger hebben gaat gepaard met processen in het lichaam die er bij sommigen voor zorgen dat ze opvliegend, prikkelbaar of boos worden. Hoe komt dat?

De koolhydraten, proteïnen en vetten in alles wat we eten worden verwerkt tot eenvoudige suikers (zoals glucose), aminozuren en vrije vetzuren. Deze voedingsstoffen komen in de bloedstroom terecht vanwaar ze worden verdeeld naar organen en weefsels in het lichaam en gebruikt worden als energie.

Enkele uren na de maaltijd, begint de hoeveelheid voedingsstoffen in de bloedstroom echter te dalen en dan begint de ellende: je krijgt honger, eenvoudige dingen zijn plots niet meer zo vanzelfsprekend, je maakt kleine foutjes, je kan je minder goed concentreren en je raakt moeilijker uit je woorden. Om te blijven functioneren, hebben de hersenen glucose nodig, maar daar is er steeds minder van aanwezig in het bloed, waardoor je prikkelbaarder wordt.

Afsnauwen

Het kan zelfs dat het gedrag van de hongerige persoon begint af te wijken van de sociaal aanvaardbare normen. Hij begint anderen, en dan vooral gezinsleden, zelfs af te snauwen

Een andere reden voor opvliegendheid bij honger is de glucose-contraregulerende reactie. Wanneer de glucose in het bloed tot op een bepaald niveau daalt, zendt het brein instructies naar verschillende organen in het lichaam om hormonen vrij te laten komen te die de glucose in de bloedstroom doen toenemen. De vier glucose-contraregulerende hormonen zijn groeihormoon in de hypofyse, glucagon in de alvleesklier en adrenaline en cortisol, allebei in de bijnieren. Die laatste twee zijn stresshormonen die vrijkomen in alle mogelijke stresssituaties. Adrenaline is ook het hormoon dat vrijkomt tijdens de zogenaamde ‘vecht-of-vlucht’-reactie. Net zoals je in dat geval dus tegen iemand zou schreeuwen, kan de stroom aan adrenaline tijdens de contraregulerende reactie een gelijkaardige reactie uitlokken.

Tot slot worden boosheid en honger gereguleerd door dezelfde genen. Het product van die genen is neuropeptide Y, een natuurlijke stof in het brein die vrijkomt als je honger hebt. Diezelfde stof reguleert ook boosheid en agressie.

Een boze reactie wanneer je honger hebt, is overigens niet toevallig. Het is immers een overlevingsmechanisme, want als een soort haar voedsel beleefd aan een ander zou afstaan, dreigt die soort uit te sterven. (TE)

Partner Content