Muco-experts bundelen krachten op internationaal congres

Mucoviscidose © Istock

Meer dan 2.000 experten komen in Brussel samen om kennis te delen over mucoviscidose, de meest voorkomende erfelijke en levensbedreigende ziekte in België.

In het Congrescentrum Square Brussel vindt van 10 tot en met 13 juni het 38ste Europees Mucocongres plaats, waar meer dan 2.000 experts samenkomen.

Mucoviscidose (ook gekend als cystic fibrosis of CF) is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in België en Europa. Aan de vooravond van de ontwikkeling van nieuwe therapieën die het leven van mensen met muco fundamenteel kunnen veranderen, is dit congres is erg belangrijk voor de mucogemeenschap en hele medische wereld.

Vooruitgang

Deze bijeenkomst van meer dan 2.200 muco-experts uit 50 verschillenden landen biedt de mogelijkheid aan onderzoekers, zorgverleners, patiëntvertegenwoordigers en de industrie om hun kennis te delen en van elkaar te leren. Zo zullen ze de laatste vooruitgang in het wetenschappelijk onderzoek, behandelingen en zorgtechnieken bespreken.

Ongeveer 80 procent van de experts komt uit Europa (waarvan 12 procent uit België) en 20 procent uit de rest van de wereld. Voor de uitwerking van het wetenschappelijke programma werd beroep gedaan op een Wetenschappelijk Comité. Het programma bevat presentaties met plenaire sessies, symposia, workshops, speciale interessegroepen, ePoster sessies en ‘Ontmoet de Experts’ discussies. Heel het spectrum van muco-gerelateerde disciplines en onderwerpen komt aan bod.

Langer en beter leven

De laatste keer dat het mucocongres in België plaatsvond, is twintig jaar geleden. Sindsdien is er veel veranderd.

‘Mensen met mucoviscidose leven langer en beter. In veel landen zijn meer dan de helft van de patiënten volwassen. De zorg wordt georganiseerd door multidisciplinaire teams volgens Europese richtlijnen. Bovendien werkt men momenteel aan de ontwikkeling van de eerste behandelingen die de oorzaak van de ziekte aanpakken. Muco is echter nog steeds een ongeneeslijke en levensbedreigende ziekte. Onderzoek naar meer effectieve behandelingen is de enige hoop voor de patiënten en hun families’, aldus Karleen De Rijcke, voorzitter van CF Europe en directrice van de Belgische Mucovereniging.

Slapende bacteriën

Afgelopen week ontrafelde een team van het Centrum voor Microbiële en Plantengenetica van de KU Leuven nog het moleculair mechanisme dat slapende bacteriën in staat stelt een antibioticakuur te overleven waardoor sommige bacteriële infecties nadien weer opflakkeren. De ontdekking maakt het mogelijk nieuwe therapieën te ontwikkelen om chronische infecties, zoals mucoviscidose, beter te behandelen. (Andreas De Nutte)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content