Middel tegen borstontwikkeling in bodybuilderssupplementen

Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

Voor veel bodybuilders is elk middel goed om spieren op te bollen en vet te doen smelten. Nu werd ook een actief geneesmiddel om de borstontwikkeling tegen te gaan, teruggevonden in supplementen voor bodybuilders.

Bodybuilding lijkt een sport voor dommeriken, want geen enkele andere sport gaat gebukt onder meer dopinguitwassen dan deze. Enkele jaren geleden sloeg het voltallige deelnemersveld van het Belgisch kampioenschap op de vlucht toen een naderend busje van de Vlaamse dopingcontrole gesignaleerd werd. Weg kampioenschap. Ronduit hilarisch en een blaam voor de federatie.

Slim als ze meenden, had die het evenement nochtans in Nederland opgezet. In Vlissingen. Buiten bereik van dopingcontroleur Hans Cooman, hoopten ze. Maar dat stelde de deelnemers dus niet gerust. Als kippen zonder kop stoven ze alle richtingen uit. Zuivere slapstick.

Leerschool

Spijtig, want we hebben heel wat te danken aan deze sport. Lange tijd was duurtraining het ordewoord in veel sporttakken. Uithouding was waar het op aankwam.

Maar kijk, tegenwoordig doen zelfs lopers aan krachttraining. Want een sportief lijf heeft nood aan sterke spieren die doen wat we van hen verwachten. Hoe we die moeten kweken, heeft bodybuilding ons geleerd.

Chemische brol

In jaren 1970, het prille begin van bodybuilding, waarschuwde de film ‘Stay hungry’ met de nog jonge Arnold Schwarzenegger (zeker kijken als je de kans krijgt) al voor de dopinguitwassen die de sport toen al kende.

De toestand is er sindsdien niet beter op geworden en deze sport zal ook nooit ernstig worden genomen zolang haar top de winkel niet grondig uitkuist. Tot die dag blijft bodybuilding een kermisattractie en zullen er berichten blijven binnendruppelen over misbruik van doping en (al dan niet met opzet) vervuilde supplementen.

Tamoxifen

Ditmaal werd er tamoxifen in enkele voedings(!)supplementen gevonden, zo meldt de British Medical Journal. Bodybuilders gebruiken deze stof, die vooral bekend is als middel tegen borstkanker, al meer dan 30 jaar om de neiging tot borstontwikkeling te onderdrukken.

De anabole steroïden, de mannelijke hormonen die de spierontwikkeling stimuleren, hebben immers verschrompelende teelballen en opbollende borsten als onhebbelijke neveneffecten. Als je daaraan denkt, kan je zelfs met de beste wil van de wereld die cynisch opwellende grijns van leedvermaak niet onderdrukken wanneer er weer eens een rijtje opgeblazen mannetjesdieren op het scherm verschijnt.

Zelfvernietiging

Dat het tamoxifen in voedingssupplementen zit, is niet toevallig. Die worden immers nauwelijks gecontroleerd. Bovendien stond tamoxifen alleen met zijn chemische naam op de verpakking vermeld en daar weten alleen vakidioten weg mee.

De dagelijkse dosis om de borstvorming te onderdrukken, schommelt tussen een 10 tot 20 milligram tamoxifen per dag. In de supplementen werd van 0 tot 3,8 milligram teruggevonden. Met 2 capsules per dag, zoals aanbevolen op de bijsluiter, leidt dit tot maximaal 7,6 milligram. Te weinig om de borstgroei te onderdrukken, maar niet zonder risico’s wanneer er daarnaast nog tamoxifen ingenomen wordt in gebruikelijke dosissen.

Alle respect voor krachttraining, maar wie overweegt om supplementen in te nemen om de spiermassa een extra push te geven, denkt best eerst heel goed na. Zonder extreem goede begeleiding en absoluut zuivere producten – maar waar vind je die – weet je niet waaraan je begint.

Helaas lijken bodybuilders niet wakker te liggen van mogelijke ongewenste effecten. In die zin lijkt hun dopingmanie eerder op een programma voor zelfvernietiging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content