Met dit stappenplan overleef je een digitale detox

© .
Elisabeth Lucie

Twintiger Elisabeth Lucie gidst u wekelijks door de do’s, de don’ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden. Deze week: de digitale detox.

Zet je smartphone, laptop, tablet, smart-tv en fitbit uit. Nee, je mag je oude pc niet gebruiken. En ja, Siri, Alexa en Cortana moeten even hun mond houden.

(Als je weet wat Cortana is, ben je rijp voor deze detox.)

Maak in de weken, dagen, uren en laatste seconden voor de detox zo veel mogelijk social posts met de hashtags #digitaldetox en #backtonature.

Maak je op. Het is niet omdat jij plots geen selfies meer neemt, dat de rest van de wereld ook stopt met alles vast te leggen. Zie je iemand die een foto neemt waar jij misschien per ongeluk op staat? Spreek hem aan en vraag of hij de foto post en jou erin tagt. Zo weten je volgers meteen dat je niet dood bent.

Ga naar buiten. Wandel door de stad. Ga op een bankje zitten met een boek. Verzeker je ervan dat niemand heeft gezien dat je een pagina naar links probeerde te swipen. Sta op en besef dat je in kots bent gaan zitten. Begin te huilen. Verander van bankje en hoop dat er iemand naast je komt zitten die zijn smartphone zo houdt dat je stiekem een glimp kunt opvangen van de veilige, digitale wereld.

Door je detox weet je niet wat dat-ene-meisje-dat-bekend-is-om-geen-reden vandaag als ontbijt eet. Die FOMO kan overweldigend zijn. Loop met je hoofd vooruit tegen de muur en verlies op die manier óók een dertigtal hersencellen.

Kijk eens recht voor je. Gewoon, recht vooruit. Nee, dus, niet naar de leegte in je hand waar normaal je smartphone zit, echt recht vooruit met je hoofd rechtop. Juist, zo ja. Haha, je hebt nekwervels!

Je ziet nu wellicht voor het eerst waar je woont. Misschien ben je hier blij mee. In dat geval: fijn.

Word je triest van wat je ziet? Onthoud dit gevoel tot na de detox en download alle vastgoedapps. Of richt je ogen weer naar beneden.

Je vrienden zullen je niet willen zien omdat je nergens van op de hoogte bent. Aanvaard dit en profiteer ervan om nog eens af te spreken met die ene hippievriendin die de reggaefase nooit ontgroeid is en dus off the grid leeft. Er bestaat geen enkele manier om haar te bereiken. Ga naar het café waar jullie acht jaar geleden eens afgesproken hebben, zij zit daar vast nog altijd. Besef dat je niet weet waar het café is en geen enkele manier hebt om dat te weten te komen. Sta even stil bij hoe moeilijk een leven zonder Google Maps moet zijn geweest en keer om.

Geniet van de vrijheid van de natuur. Práát met mensen. Denk eens na over je leven en wat je ermee doet.

Dit zijn allemaal dingen die oude mensen tegen je zullen zeggen. Vergeet ondanks de detox niet dat al die zaken waardeloos zijn als je ze niet kunt delen met de virtuele wereld.

Het zit erop. Je hebt een voormiddag zonder smartphone overleefd. Goed gedaan! Deel al je ervaringen op Instagram en Twitter met de hashtags #digitaldetoxsurvivor en #neverforget. Je hebt nu het juiste niveau van ervaring en zelfgenoegzaamheid om anderen tegen betaling te begeleiden bij hun digitale detox.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content