Mentale gezondheid van 90-plussers wordt steeds beter

Volgens Deens onderzoek gaan de mentale prestaties van 90-plussers erop vooruit tegenover hun leeftijdsgenoten van een tiental jaar geleden.

Steeds meer mensen bereiken een leeftijd van boven de 90 jaar. Maar kunnen de 90-plussers nog wel goed genoeg functioneren of sukkelen ze constant met hun gezondheid? Dat vroegen Deense wetenschappers van de universiteit van Odense zich af. De onderzoekers stelden in een uitgebreide studie vast dat de mentale gezondheid van 90-plussers beter is dan die van hun leeftijdsgenoten van een tiental jaar geleden. Hun onderzoek is gepubliceerd in het Britse vakblad The Lancet.

Betere mentale prestaties

De Deense onderzoekers ondervroegen al in 1998 alle Denen die het levenslicht zagen in 1905. Deze 3.600 Denen waren toen 92 of 93 jaar. De wetenschappers onderzochten de fysieke sterkte en mentale prestaties van de 90-plussers. Er werd ook gekeken of de 90-plussers nog gemakkelijk dagelijkse taken konden uitvoeren en of ze symptomen van een depressie hadden.

Twaalf jaar later herhaalden de Deense wetenschappers hetzelfde onderzoek met andere Deense proefpersonen: 2.509 mensen die geboren waren in 1915 en een leeftijd van 94 of 95 hadden.

De onderzoekers ontdekten dat de 90-plussers met het geboortejaar 1915 beter presteerden dan de 90-plussers die geboren waren in 1905. Ze haalden betere scores op hun intelligentie en konden beter dagdagelijkse activiteiten uitvoeren.

De resultaten van het onderzoek zijn volgens de onderzoekers frappant omdat de best presterende 90-plussers twee jaar ouder waren. ‘Deze ontdekkingen geven aan dat meer mensen een oudere leeftijd bereiken en beter functioneren’, zegt professor Kaare Christensen.

Ook slechte vooruitzichten

De vooruitzichten voor 90-plussers zijn echter niet geheel rooskleurig. Op fysiek vlak gingen de ouderen niet vooruit. De fysieke prestaties van de twee onderzochte groepen waren ongeveer hetzelfde.

Wereldwijd wordt de bevolking steeds ouder. In de Verenigde Staten verdubbelde bijvoorbeeld het aantal 90-plussers in de laatste dertig jaar. Ook in België wordt de bevolking steeds ouder. In 2012 waren er volgens het Nationaal Instituut voor Statistiek zelfs al 1792 Belgen van minstens 100 jaar, tegenover 1083 in 2002. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content