Marleen Finoulst

‘Meimaand stapmaand: half uurtje stappen per dag kan een enorm verschil maken’

Marleen Finoulst Ondervoorzitter van SKEPP.

Na het succes van Tournée Minérale in februari, wordt de maand mei ‘Stapmaand’. Het doel is Belgen ertoe aan te zetten in de maand mei iedere dag een half uur te stappen. ‘Dat half uurtje per dag kan een enorm verschil maken’, weet Marleen Finoulst.

Eén op de 3 kankers kan vermeden worden door een gezonde levensstijl, waarbij bewegen enorm belangrijk is. Voldoende bewegen helpt niet alleen kanker voorkomen, maar vermindert ook het risico dat de kanker terugkeert. Neem borstkanker. Elke dag krijgen 26 vrouwen in België te horen dat ze borstkanker hebben. Als ze erin slagen voldoende te bewegen, vermindert hun risico op herval met zelfs 40%, blijkt uit een Canadese overzichtsstudie van enkele jaren geleden.

Pink Ribbon vzw, de nationale organisatie in de strijd tegen borstkanker, roept de maand mei uit tot stapmaand en lanceert in samenwerking met P&V Verzekeringen De Roze Mars. Het doel is Belgen ertoe aan te zetten in de maand mei iedere dag een half uur te stappen, en zo hun steentje bij te dragen aan de strijd tegen borstkanker én aan hun eigen gezondheid. Na het succes van Tournée Minérale in februari, waarbij we massaal minder drinken, is de stapmaand zeker geen slecht idee. Wie mee wil doen, kan zich registreren op www.derozemars.be.

Het lovenswaardige initiatief wordt ondersteund door talloze wetenschappelijke studies die bevestigen dat regelmatige matig-intensieve inspanningen gunstige effecten hebben op het voorkomen van borstkanker en op het overleven van vrouwen die borstkanker doormaakten. De effectmaten zijn groot (tot 40% minder risico), maar de kwaliteit van de studies is laag omdat het doorgaans observationele studies zijn. Dat betekent dat het heel moeilijk is om bewegen los te zien van andere mogelijke beïnvloedende factoren.

Wie van een fikse dagelijkse wandeling een gewoonte maakt, verliest ook makkelijker overtollig gewicht, heeft een gezondere bloeddruk en een lagere insulinespiegel (minder risico op diabetes type 2).

Wandelen, zeker in de lente, is bovendien een opkikker voor het humeur, waardoor je minder geneigd bent ongezond of te veel te eten. Die 30 minuten per dag leveren dus heel wat voordelen op, die allemaal samen zorgen voor een verminderd risico op borstkanker en minder kans op herval.

Dat geldt trouwens niet alleen voor borstkanker, maar voor kankers in het algemeen: het risico daalt met 15 tot 24% wanneer je regelmatig beweegt. En dan hebben we het nog niet gehad over het verminderde risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en dementie. Dat half uurtje per dag kan dus een enorm verschil maken. Registreer je vandaag nog.

Partner Content