Meer duidelijkheid over beroep van podoloog

Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid © BELGA

In een nieuw koninklijk besluit zijn de erkennings- en uitvoeringsvoorwaarden voor podologen vastgelegd.

Er is meer duidelijkheid over de rol van podologen, paramedici die patiënten met klachten ter hoogte van de voet onderzoeken en indien nodig behandelen. In een nieuw koninklijk besluit zijn de erkennings- en uitvoeringsvoorwaarden voor podologen vastgelegd. Dat meldt minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). “De patiënt krijgt hierdoor betere garanties over de kwaliteit van de geleverde zorg. De lijst van handelingen die podologen mogen uitvoeren wordt ook uitgebreid, en handelingen die al waren opgenomen worden duidelijker geformuleerd”, luidt het.

Ons land telt momenteel zo’n 600 podologen. Dat aantal zal de komende jaren wellicht toenemen, want de driejarige bacheloropleiding tot podoloog zit de laatste jaren in de lift.

Diabetes en reuma

Podologen verstrekken vooral preventieve voetzorg, in de eerste plaats aan risicopatiënten. Zo is er een belangrijke rol voor hen weggelegd bij de behandeling van voetletsels bij patiënten met systemische aandoeningen zoals diabetes en reuma, en bij patiënten met vasculaire insufficiëntie van de voeten en de onderste ledematen. Podologen werken vooral op doorverwijzing van een arts, maar een aantal handelingen kunnen ze ook autonoom stellen, bijvoorbeeld het vervaardigen, afleveren en herstellen van podologische zolen.

Met het nieuwe kb zijn de erkennings- en uitvoeringsvoorwaarden voor podologen vastgelegd. Een eerder kb uit 2001 werd in 2006 gedeeltelijk vernietigd door de Raad van State na een beroepsprocedure, waardoor de uitoefening van het beroep jarenlang werd beperkt. Minister Maggie De Block: “Dit nieuwe kb is erg belangrijk voor zowel de patiënten als de zorgverleners. Patiënten krijgen de garantie dat ze behandeld worden door een goed opgeleide podoloog. En podologen krijgen de nodige duidelijkheid over het wettelijk kader waarbinnen ze zorg verlenen.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content