Malaria, meest voorkomende doodsoorzaak bij terugkerende reizigers

Een afrikaanse malariamug (Anopheles gambiae). © belga
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

Arbovirussen zoals chikungunya en dengue komen steeds vaker voor bij reizigers die tijdens of na hun reis ziek worden. Hoewel het sterftecijfer door ziekte bij reizigers beperkt is, overlijden overzeese reizigers het vaakst aan malaria. Dat blijkt uit een studie van EuroTravNet, die in The Lancet Regional Health – Europe verscheen.

EuroTravNet, dat deel uitmaakt van het wereldwijde GeoSentinel Infectious Diseases Sentinel Surveillance Network, verzamelde de bevindingen van 100.000 zieke reizigers die in Europese gespecialiseerde klinieken tussen 1998 en 2018 geëvalueerd werden.

EuroTravNet is een internationaal netwerk van 25 Europese reisklinieken die vaak gelinkt zijn aan universitaire ziekenhuizen. De reiskliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen is een van de belangrijkste centra in het netwerk.

Op het afgelopen jaar na reizen mensen steeds vaker en steeds verder. Het aantal terugkerende reizigers met medische klachten binnen het Europese netwerk neemt dan ook gestaag toe. Vooral de zogenaamde arbovirussen, waarbij infecties zoals dengue, chikungunya en zika worden overgedragen door muggen, maakten de afgelopen jaren een steile opmars bij terugkerende reizigers.

Tussen 1998 en 2002 kwamen infecties door arbovirussen voor bij 1,7% van de reizigers met klachten. Dat aantal steeg naar 6,2% tussen 2012 en 2018. Door de globale toename van muggen die de ziekten verspreiden komen dengue, chikungunya en het zikavirus vaker voor. Daarnaast is ook de mogelijkheid om te testen op de infecties verbeterd.

Perfect te voorkomen

Acute en chronische diarree zijn de meest voorkomende redenen voor het zien van een arts na de terugreis. Het risico om te sterven aan een reisgerelateerde infectieziekte is bij een snelle diagnose en behandeling over het algemeen beperkt – de studie telt 44 sterfgevallen op een totaal van 100.000 gevallen over een periode van 20 jaar.

Malaria blijft de meest voorkomende doodsoorzaak en is ook de meest voorkomende parasitaire ziekte bij reizigers.

Malaria is perfect te voorkomen als je preventieve malariapillen neemt. Bij een tijdige diagnose van de ziekte kun je volledig genezen.

‘Het is de eerste keer dat zo’n uitgebreide dataset over geïmporteerde ziektes bij Europese reizigers werd gepubliceerd. Deze unieke studie is zeer waardevol omdat ze inzicht geeft in de veranderende epidemiologie van infectieziektes wereldwijd. Hierdoor kunnen we beter en aangepast reisadvies geven aan vertrekkende reizigers, artsen beter helpen bij de preventie, diagnose en behandeling van patiënten en volksgezondheidsinstanties beter informeren over de trends in de epidemiologie van geïmporteerde infectieziektes’, vertelt prof. dr. Emmanuel Bottieau van het ITG.

Partner Content