Familieleden van mensen die een maagoperatie ondergingen om gewicht te verliezen, raken zelf ook meestal enkele kilogrammen kwijt, zo blijkt uit een studie van de Stanford University School of Medicine in Californië.

Maar niet alleen dat, een jaar na de operatie stelt men vast dat de familieleden ook gezonder gaan eten en meer bewegen. De vraag is natuurlijk hoe lang dit positieve effect aanhoudt.

We mogen ook niet te hard van stapel lopen met deze resultaten. Het gaat immers om een klein onderzoek van 50 gezinsleden, volwassenen en kinderen van 35 mensen die een zogenaamde bypassoperatie ondergaan hadden en dat is erg weinig.

Het grote probleem bij gewichtsverlies is vooral het volhouden en vermijden dat je opnieuw bijkomt. De meeste mensen komen na een eerste jaar van gewichtsverlies weer langzaam in gewicht bij.

Maar dit onverwachte effect levert een onverwachte bonus op en dat is toch maar mooi meegenomen.

Uitstraling

De familieleden verloren gemiddeld een 3,6 kilogram (8 pond) of 3 % van hun gewicht. Zij doen daarmee gemiddeld ongeveer even goed als mensen die bijvoorbeeld een Atkinsdieet volgen. Die verliezen op een jaar tijd globaal tussen 2 en 5%. Niet dat je daarmee al van een slanke lijn kon spreken want hun gewicht daalde van 106,4 naar een 102,8 kilogram gemiddeld.

Vermoedelijk speelt de nauwe relatie tussen de familieleden een belangrijke rol. Ze zijn bezorgd om hun broer, zus of ouder en gaan beseffen dat overgewicht een probleem is waar je niet licht overheen stapt.

De familieleden kwamen ook mee tijdens de raadplegingen en begeleidende zittingen waar de patiënten aan deelnamen. Ze kregen dus ook dezelfde informatie en adviezen over gezonde leefgewoonten mee en dat had effect, ook al waren de adviezen niet rechtstreeks tot hen gericht.

Interessant ook, de familieleden met een normaal gewicht vermagerden ook wat, maar veel minder.

Eveneens indrukwekkend, het alcoholverbruik van de volwassene familieleden daalde van gemiddeld 11,4 naar slechts 0,8 eenheden per maand. Een eenheid is een (normaal) glas bier, wijn of korte drank.

Besmettelijke nabijheid

We zouden overgewicht als een familieziekte moeten beschouwen, klinkt het in commentaar bij deze studie.

Je ziet het inderdaad wel vaker, mensen die goede of slechte gezondheidsgewoonten van elkaar overnemen. Ze kweken overgewicht nadat ze een nieuwe partner met overgewicht hebben leren kennen. Of ze gaan meer bewegen en sporten. Ze stoppen met roken wanneer hun partner stopt of beginnen ook weer opnieuw. Enzovoort.

Volgens onderzoeker John Morton schuilen hierin misschien wel onontgonnen mogelijkheden en kunnen we met wat bijkomende inspanningen nog meer uit die besmettelijke nabijheid halen en nog meer mensen in de richting van een gezonder gewicht stuwen.

De resultaten werden gepubliceerd in het nummer van 17 oktober van de Archives of Surgery.

Jan Etienne / Bodytalk