Lopen helpt tegen stress

© Reuters

Door te lopen ben je beter bestand tegen stress en angstgevoelens.

Een nieuw hulpmiddel nodig tegen stress? Ga een tochtje lopen. Onderzoekers van de Princeton University ontdekten dat lopen je hersenen beter beschermt tegen stress en angstgevoelens.

Experiment met muizen De wetenschappers kwamen tot deze vaststelling na een experiment met muizen. Ze deelden een aantal muizen in twee groepen in. De ene groep mocht zes weken lang lopen op een looprad en de andere groep had geen toegang tot dit rad. Muizen staan bekend als goede lopers. Ze kunnen tot vier kilometer per nacht lopen.

Na zes weken werden de diertjes voor een korte tijd blootgesteld aan koud water. Dit koude water zorgt voor stress bij de muizen. De muizen die zes weken lang mochten lopen, reageerden veel minder hevig op het koude water. Ze waren veel kalmer en meer zelfverzekerd dan de muizen die niet in het looprad mochten bewegen. Experten denken dat hetzelfde fenomeen zich voordoet bij mensen.

Stress soms ook gezond Het onderzoek heeft een aantal nuttige gevolgen. ‘Doordat we begrijpen hoe het brein angstig gedrag regelt, kunnen we mensen met angststoornissen beter helpen. Het geeft ons informatie over hoe het brein zich aanpast om optimaal te reageren op zijn omgeving’, legt onderzoekster Elizabeth Gould uit. Er is nog wel meer onderzoek nodig om exact te weten hoe fysieke beweging angstgevoelens vermindert.

Ook fitnessoefeningen helpen tegen stress. Ze kunnen de effecten van een burn-out en van stress bij de beroepsuitoefening verminderen. Deelnemers aan een experiment voelden na twaalf weken fitnessoefeningen veel minder spanningen. Dit bleek ook uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Basel.

Nochtans kan stress ook gezond zijn voor de mens. Een beetje stress kan mensen helpen om beter te presteren of om deadlines te halen. Het geeft veel mensen zelfs een kick. Stress wordt pas negatief als je zo hard onder druk komt te staan dat je er niet meer tegen kunt. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content