Langer én gezonder leven door pilletje

© iStock

Metformine, het meest gebruikte medicijn tegen diabetes, verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat gebruikers langer gezond blijven.

Metformine, wereldwijd het meest gebruikte medicijn tegen diabetes, verlengt de levensduur en zorgt er ook voor dat men langer gezond blijft. Dat blijkt uit onderzoek door Wouter De Haes van de afdeling Neurobiologie en Dierenfysiologie van de KU Leuven. Zij testten het medicijn bij een minuscule rondworm die amper drie weken leeft. De onderzoeksresultaten staan gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Uit het onderzoek blijkt nochtans dat metformine de productie van schadelijke zuurstofdeeltjes in de mitochondriën, de ‘energiefabrieken’ van elke cel verhoogt. Deze ongewenste zuurstofdeeltjes kunnen weliswaar eiwitten en DNA beschadigen, maar De Haes toonde aan dat als er geen te grote hoeveelheid vrijkomt ze op lange termijn een positief effect hebben.

Wormen krompen niet

De cellen vangen in dat geval immers de zuurstofdeeltjes op voor ze schade toebrengen en zijn nadien zelfs sterker. “Metformine zorgt voor een lichte verhoging van het aantal schadelijke zuurstofdeeltjes waardoor de cellen dus sterker worden en hun gezonde levensduur verlengt”, aldus De Haes.

De vermelde rondworm die in het kader van het onderzoek behandeld werden met metformine vertoonden de typische verouderingstekens niet. “Zij krompen nauwelijks en vertoonden ook geen verrimpeling. De wormen verouderden dus niet enkel trager, ze bleven ook langer gezond”, aldus de onderzoeker.

Rode wijn

Het onderzoek ontkracht ook de theorie dat deze ongewenste, schadelijke zuurstofdeeltjes veroudering veroorzaken, iets waar de voedings- en cosmetica-industrie handig op inspelen met producten die antioxidanten bevatten. Producten met antioxidanten zoals huidcrèmes, groenten- en vruchtensappen, rode wijn of donkere chocolade neutraliseren deze schadelijke zuurstofdeeltjes en zouden zo de veroudering vertragen. “De antioxidanten verhinderen net het levensverlengend effect”, aldus De Haes. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content