Lachgas kan pijn verzachten tijdens bevalling

Pijn lijden of een epidurale verdoving via een ruggenprik, dat lijken de enige twee mogelijkheden tijdens een bevalling. De Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen (VLOV) pleit nochtans voor een tussenoplossing om de pijn te verzachten: lachgas.

Om de pijn tijdens een bevalling weg te nemen, kunnen Belgische vrouwen kiezen voor een epidurale verdoving. Pijn lijden of een ruggenprik, dat lijken de enige twee keuzes. Toch zijn er ook alternatieven, onder meer in het Verenigd Koninkrijk is lachgas toegediend via een mondmasker om de pijn te verzachten, erg populair.

In ons land is dit alternatief nog redelijk onbekend, iets wat de Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen (VLOV) wil veranderen, schrijft De Standaard. De methode is eenvoudig: de vrouw inhaleert een mengsel van zuurstof en lachgas, waardoor scherpe pijn verdwijnt. Bovendien, zoals de naam doet vermoeden, maakt lachgas gebruikers vrolijker en uitgelatener. Welgekomen eigenschappen tijdens de bevalling.

Te laat

Joke Muyldermans, voorzitster van de VLOV, wijst in de krant op enkele andere voordelen. ‘De methode geeft vroedvrouwen meer mogelijkheden. Zo kan een vrouw die lachgas inademt, in tegenstelling tot bij een epidurale verdoving, haar benen nog wel goed bewegen.’ Lachgas is bovendien niet schadelijk voor het kind.

Al zijn er ook enkele nadelen. ‘Als je pijn hebt en dan pas inhaleert, ben je eigenlijk al te laat. Want de uitwerking van het gas laat 30 seconde op zich wachten’, legt Marc Van de Velde, diensthoofd anesthesie (UZ Leuven) uit. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content