‘Kwart van mensen heeft problematische stress’

© Getty Images/iStockphoto

Bijna een op de vier mensen (23,3 procent) heeft last van stress die te hoog is en daardoor problematisch wordt. Dat zeggen de Socialistische Mutualiteiten op basis van een bevraging bij 4.893 leden. Ze lanceren daarom de sensibiliseringscampagne #ikbenik.

In totaal geeft 65 procent van de respondenten aan dat ze te veel druk of stress ervaren in het dagelijkse leven. Bij vrouwen (71 procent) ligt dat aandeel hoger dan bij mannen (51 procent). De hoogste stresspiek zit bij de 36- tot 45-jarigen. Hoe ouder we worden, hoe minder we stress ervaren.

Net geen kwart van de respondenten heeft last van problematische stress. De Socialistische Mutualiteiten definiëren dat als het hebben van minstens zes lichamelijke of emotionele klachten of het gebruik van medicatie om de stress te verminderen.

In totaal heeft 22 procent van alle respondenten meer dan zes klachten, terwijl 10 procent van de mensen met stress aangeeft medicatie te gebruiken.

Sommige respondenten vallen in beide categorieën. Het gaat dan niet alleen om stress tijdens het werk, maar ook thuis.

Slechts een kwart van de respondenten gaf overigens aan dat ze een goede balans hebben gevonden tussen hun werk en hun persoonlijk leven. De helft krijgt de combinatie nét rond, terwijl een op de vijf zegt geen balans te vinden.

De populairste strategieën om stress te verlagen zijn een boek lezen of tv-kijken (60 procent), lichaamsbeweging (55 procent) en tijd doorbrengen met vrienden en familie (52 procent). Naast medicatie (10 procent), grijpt 29 procent ook naar een glaasje alcohol en 8 procent naar de sigaret om te ontspannen.

Om de problematiek aan te pakken, lanceren de Socialistische Mutualiteiten nu de campagne #ikbenik. Ze willen mensen zo helpen om zichzelf te aanvaarden en ‘de lat niet onrealistisch hoog te leggen’. Op de website ikbenik.be zijn concrete tips te vinden, net als interactieve modules die anoniem en voor iedereen toegankelijk zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content