Kwaliteit eicel is slechter bij vrouwen met obesitas

De operaties moeten gepaard gaan met meer lichaamsbeweging en gezonde voeding. © Reuters

Door een dieet van veel verzadigde vetzuren is de eicelkwaliteit bij obese vrouwen minder goed, concludeerden wetenschappers van de universiteit van Antwerpen.

Vrouwen met obesitas kunnen problemen hebben met de kwaliteit van hun eicellen. Wetenschappers van het Departement Diergeneeskunde van de UAntwerpen duiden een dieet met veel verzadigde vetzuren aan als een van de schuldigen.

In diermodellen stelden de onderzoekers al vast dat een vetrijk dieet of een afwijkende gezondheid van het moederdier het milieu van de rijpende eicel kan beïnvloeden. ‘De gekende veranderingen in het bloed blijken voor een belangrijk deel ook plaats te grijpen in het eiblaasjes- of follikelvocht’, zegt hoogleraar Jo Leroy.

Negatieve beïnvloeding

‘Zo ontdekten we in het laboratorium dat bijvoorbeeld te veel verzadigde vetzuren tijdens de allerlaatste rijpingsfase van de eicel de ontwikkeling ernstig kan verstoren en na bevruchting de kwaliteit van het gevormde embryo negatief beïnvloedt, met alle gevolgen van dien.’

Doctorandus Sara Valckx stapte naar een aantal centra voor reproductieve geneeskunde en stelde vast dat ook bij vrouwen de samenstelling van het follikelvocht wordt beïnvloed door vetzuren.

Verzadigde vetzuren

‘Onze resultaten wijzen daarenboven op een minder goede eicelkwaliteit bij obese vrouwen. Om dit nog verder te onderzoeken hebben we zelfs rundereicellen in de proefbuis blootgesteld aan het follikelvocht van deze obese vrouwen. Wat opviel was dat deze eicellen het duidelijk minder goed deden dan deze die werden blootgesteld aan follikelvocht van vrouwen met een normaal lichaamsgewicht’, aldus Valckx.

Volgens de onderzoekers kan een gedaalde eicelkwaliteit rechtstreeks gelinkt worden aan een verlaagde embryokwaliteit, en dus aan een embryo met een lagere kans op succesvolle implantatie en verdere zwangerschap. ‘Minder eicellen groeiden uit tot een embryo en diegenen die wel een embryo vormden, vertoonden een afwijkende stofwisseling. Het valt op dat deze effecten vooral door verzadigde vetzuren worden veroorzaakt’, klinkt het. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content