Krabben kan met ‘gips’ uit de 3D-printer

© Jake Evill
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Als het goed gaat, is het uit met jeukende, zweterige gispverbanden. Een Nieuw-Zeelandse uitvinder heeft een alternatief klaar dat uit de 3D-printer komt rollen en veel comfortabeler is.

De Cortex Exoskeletal Cast van designer Jake Evill wordt op maat van de patiënt én de breuk gemaakt. Wie zijn arme breekt, laat röntgenfoto’s nemen, gevolgd door een 3D-scan van zijn ledemaat. Vervolgens gaat dat alles een computer in die volautomatisch een ‘gips’ op maat ontwerpt en uit de 3D-printer laat rollen.

De Cortex is meer een versterkt web van kunststof dan een traditioneel gipsverband. Op de plaats van de breuk zijn de mazen fijner, wat voor meer steun zorgt. De printer maakt twee delen die de dokter vervolgens aan elkaar vastmaakt rond de arm van de patiënt. Op het einde van de rit moet de Cortex wel afgezaagd worden zoals een ouderwets gipsverband.

De Cortex is nog niet goedgekeurd voor medisch gebruik, maar biedt niets dan voordelen, zegt Evill. Het plastic dat hij gebruikt, is recycleerbaar. Door de webstructuur zijn jeuk en nare geurtjes verleden tijd. Het verband is licht en dun. Het kan gedragen worden met lange mouwen en het is waterbestendig, zodat je ermee kan douchen of zelfs zwemmen.

Partner Content