Klassieke homeopaten klagen onduidelijkheid over wetgeving aan

© Thinkstock

De Liga Homeopathica Classica (LHC), een beroepsvereniging van klassieke homeopaten, klaagt de onduidelijkheid over de nieuwe regels over homeopathie aan.

Vooral de verplichting om een diploma homeopathie aan een hogeschool of universiteit te halen, ishen een doorn in het hoog. “In België wordt die opleiding niet aan universiteiten en hogescholen aangeboden”, luidt het in een mededeling die door LCH en het Centrum voor Klassieke Homeopathie (CKH) werd verstuurd.

Vorige week heeft de ministerraad ingestemd met een aanpassing van de wetgeving over het uitoefenen van homeopathie. Er werd bepaald dat homeopathie in de toekomst enkel nog beoefenend kan worden door artsen, tandartsen en vroedvrouwen, en dat enkel als aanvulling op hun zorgberoep.

De beoefenaars zullen bovendien moeten beschikken over een diploma homeopathie van de universiteit of het hoger onderwijs. “Maar er is geen enkele Belgische universiteit of hoge school die deze opleiding aanbiedt”, zo klaagt Hendrik Rebry van LHC aan. Heel wat homeopaten werden namelijk opgeleid in het buitenland of in een privéinstelling.

Bovendien is het volgens de vereniging ook maar zeer de vraag of er binnen afzienbare tijd een opleiding komt in België. “De universiteiten hebben al duidelijk gesteld dat ze dat ook in de toekomst niet willen aanbieden”, zegt Rebry. Of er aan de hogescholen een opleiding homeopathie kan komen, is volgens hem nog niet duidelijk.

OvergangsmaatregelenVoor de zowat 50 beoefenaars die geen arts, tandarts of vroedvrouw zijn, worden overgangsmaatregelen voorzien, maar ook over de concrete invulling daarvan bestaat volgens LHC nog te veel onduidelijkheid. “Voor de vele patiënten die hun vertrouwen stellen in een professioneel homeopaat, schept dit KB de grootste verwarring.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content