Kinkhoest bezig aan opmars in Vlaanderen

Het aantal gevallen van kinkhoest in Vlaanderen is verdubbeld en het hoogst sinds 1995.

Vorig jaar zijn in Vlaanderen 361 gevallen gemeld van kinkhoest. Dat is een verdubbeling tot een verdrievoudiging in vergelijking met de voorgaande jaren. Het is ook het hoogste cijfer dat sinds 1995 is opgetekend.

Kinkhoest is een infectieziekte, veroorzaakt door een bacterie, die gepaard kan gaan met hevige hoestbuien. De erg besmettelijke ziekte is al langer aanwezig in de provincie Antwerpen, maar breekt nu ook door in de andere Vlaamse provincies, zo meldt kinkhoest-specialist Koen De Schrijver.

Vaccins

Dat het aantal gevallen stijgt, komt voor een deel omdat kinkhoest beter wordt opgespoord. Ook speelt mee dat het huidige vaccin nog niet helemaal is afgestemd op nieuwe stammen van de kinkhoestbacterie die nu circuleren. “Drie tot vijf jaar volstaat om terug vatbaar te worden voor kinkhoest”, aldus De Schrijver. De ziekte is vooral voor baby’s gevaarlijk en in zeldzame gevallen dodelijk.

Advies is dat jonge ouders zich kort na de geboorte van hun baby laten vaccineren. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil ook aanstaande ouders aanmoedigen om zich te laten vaccineren. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content