Kinderen zijn dol op hippe e-sigaret

© Hollandse Hoogte

In Nederland is het al een rage en nu zijn ze ook her en der in Vlaanderen te koop: de shishapennen, coole nepsigaretten met verschillende fruitsmaakjes die vooral kinderen aanspreken.

Nederlandse kinderen zijn er al een tijdje dol op. Voor tien tot vijftien euro schaffen ze zich massaal een bontgekleurde shishapen aan. Op schoolpleinen in vooral Arnhem en Amsterdam zie je kinderen van niet ouder dan acht met zo’n pen tussen hun vingers. Ze inhaleren geen nicotine, tabak of teer maar wel rook en waterdamp met een fruitsmaakje. De nepsigaret werkt met een batterij: als je eraan trekt, licht op het uiteinde een lichtje op. Net echt.

Dat er geen tabak, teer en nicotine in zit, maakt de stokjes niet noodzakelijk onschadelijk. Ze bevatten namelijk wel de stof propyleenglycol, die bij verbranding kankerverwekkend kan zijn en ook de verdamping zou kwalijke gevolgen kunnen hebben. Die risico’s worden nu onderzocht door het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Stap naar echte sigaretten
Maar zelfs als de conclusie straks luidt dat de pennen geen schadelijke impact op het lichaam hebben, is er nog altijd reden tot bezorgdheid. Veel ouders vrezen dat de stap van zo’n shishapen naar echte sigaretten bijzonder snel is gezet. Sommigen geloven zelfs dat het de tabakslobby is die ze lanceert om jongeren zo klaar te stomen voor een leven als echte roker. Dat doen ook de vele YouTubefilmpjes vermoeden, waarin heel gewone jongens en meisjes het stokje aanprijzen met een gelukzalige glimlach om de lippen.

Ook in Vlaanderen is de pen ondertussen te koop, vooral dan in het Antwerpse. Op de verpakking staat dat ze in België niet aan jongeren onder de achttien mag worden verkocht. Maar of dat een advies dan wel een wettelijke bepaling is, blijft onduidelijk. Bij de FOD Volksgezondheid kennen ze de shishapen voorlopig alleen van de vele vragen van journalisten die ze de voorbije weken hebben binnengekregen. ‘Maar we weten niets van een trend in België’, zegt woordvoerder Jan Eyckmans. ‘Elektronische sigaretten die tabak of tabaksextracten bevatten, vallen onder de tabakswetgeving en exemplaren met nicotinecapsules moeten aan de geneesmiddelenwetgeving beantwoorden. Maar dat geldt allemaal niet voor die shishapennen zonder teer, tabak of nicotine. Als die hier op de markt komen, moeten die dus gewoon aan de wetgeving voor productveiligheid voldoen.’ (JDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content