Kinderen die opgroeien in vervuilde steden meer kans op lager IQ en hersenontsteking

Fietsen in Jakarta © Reuters

Kinderen in steden met ernstige luchtvervuiling lopen meer risico op een lager IQ en andere cognitieve problemen. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in Mexico-Stad.

Uit een onderzoek uitgevoerd in Mexico-Stad blijk dat kinderen die opgroeien in steden een grotere kans hebben op een lager IQ. Deze kinderen lopen bovendien ook een groter risico op ziekten als hersenontsteking, Alzheimer en Parkinson. Het onderzoek is uitgevoerd door Lilian Calderón-Garcidueñas, hoogleraar aan de Universiteit van Montana. Haar bevindingen zijn gepubliceerd in het nieuwe nummer van The Journal of Alzheimer’s Disease.

De effecten treden vaker op bij kinderen die een bepaald gen met zich meedragen, het zogenaamde ApoE4-gen, dat bij 20 tot 25 procent van de mensen voorkomt en waarvan al bekend is dat het de kans op Alzheimer vergroot.

Onderwijs

De onderzoekers vergeleken twee groepen gezonde kinderen in Mexico-Stad met heel diverse kenmerken op gebieden als leeftijd, achtergrond, geslacht en opleidingsniveau. De kinderen met het ApoE4-gen lieten drie belangrijke afwijkingen zien. Ze hadden problemen met het kortetermijngeheugen, een IQ van 10 punten lager en veranderingen in de stofwisseling die ook zichtbaar zijn bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

De acht miljoen kinderen in Mexico-Stad hebben al vanaf hun geboorte blootgestaan aan ernstige luchtvervuiling.

Een IQ-verschil van tien punten is groot in een omgeving, zoals Mexico-Stad, waar het onderwijs meestal van laag niveau is, aldus de onderzoekers. Kinderen bouwen geen cognitieve reserves op als tegenwicht voor de invloed van de vervuiling.

Alzheimer

‘Onze bevindingen sluiten aan bij de groeiende kennis die suggereert dat het ApoE4-gen in combinatie met luchtvervuiling vaker leidt tot Alzheimer’, aldus Calderón-Garcidueñas.

Al eerder is luchtvervuiling in verband gebracht met hersenziektes, maar volgens de onderzoekers verdient de interactie met dit ene gen extra aandacht van de wetenschap. Daarmee zou immers ook meer kennis verkregen worden over hoe Alzheimer te voorkomen is. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content