KCE: jaarlijks bijna 900 gevallen van eierstokkanker

© iStock

Bij bijna 900 vrouwen in België wordt jaarlijks eierstokkanker vastgesteld. Dat meldt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Eierstokkanker krijgt volgens het KCE veel minder aandacht dan borstkanker. “Het is nochtans na kanker van het baarmoederslijmvlies de op een na meest voorkomende gynaecologische kanker. Jaarlijks wordt deze diagnose bij bijna 900 vrouwen in België gesteld”.

“Omdat er in de beginfase vaak geen klachten zijn, wordt een tumor vaak laat ontdekt, als er reeds uitzaaiingen zijn. Eierstokkanker is dan ook de vijfde oorzaak van kankersterfte bij de vrouw.”

Tumormarkers

Het centrum ontwikkelde een klinische praktijkrichtlijn voor deze kanker. De richtlijn bevat aanbevelingen voor de diagnose, behandeling en follow-up van eierstokkanker, gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke gegevens. Sommige tumoren worden in een vroeg stadium ontdekt, wanneer de tumor nog beperkt is tot een cyste van de eierstok. “Om na te gaan of deze cyste goed- of kwaadaardig is, worden eerst een aantal preoperatieve onderzoeken uitgevoerd, waaronder een echografie en een bloedonderzoek met een tumormarker. Het onderscheid tussen een goed- en kwaadaardig eierstokletsel is bij een echografie echter niet altijd eenvoudig te maken, en de tumormarker is niet altijd voldoende specifiek”.

De meeste patiëntes hebben volgens het KCE een gevorderde eierstokkanker, die zich al in de buikholte heeft verspreid. Cruciaal is dan vooral dat alle zichtbare uitzaaiingen operatief worden verwijderd. Als dit zeer nauwkeurig gebeurt, zorgt dit voor een aanzienlijke stijging van de levensverwachting, aldus het KCE.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content