‘Kankeronderzoek is fout bezig’

Jean-Jacques Cassiman © Belga

Volgens de Vlaamse Liga tegen Kanker loopt het met het kankeronderzoek in ons land helemaal fout.

Als de overheid en de farmabedrijven op dezelfde manier doorgaan, kosten kankerbehandelingen de maatschappij straks tot 5 miljard meer. “Onhoudbaar”, waarschuwt professor Jean-Jacques Cassiman, voorzitter van de Vlaamse Liga tegen Kanker, in Het Laatste Nieuws en De Morgen. “Onderzoekers en overheid moeten dringend een versnelling hoger schakelen. Investeren in onderzoek, resultaten sneller publiceren, achterhaalde geneesmiddelen schrappen én prijzen correcter vastleggen.”

Zeldzame kankers

Steeds vaker brengen farmabedrijven medicatie op de markt die gericht is op zeldzame varianten van kanker, stelt Cassiman vast. “Op termijn is dat financieel niet vol te houden. Er zijn immers zo veel subtypes of varianten te ontdekken dat je op de duur bijvoorbeeld vijftig tot honderd verschillende geneesmiddelen hebt, alleen al voor darmkanker.” Een kanker wordt steeds veroorzaakt door verschillende eiwitten. “Als je een netwerk (van eiwitten) kunt stilleggen, kun je een hele reeks verschillende of gelijkaardige kankers behandelen met slechts één of enkele geneesmiddelen”, legt Cassiman uit.

Geen geduld

De sector is zich bewust van het feit dat zulke geneesmiddelen meer zouden opbrengen. “Maar ze hebben vaak geen geduld. Men vindt iets nieuws, het is nuttig en het geeft nieuwe hoop voor een kleinere groep patiënten. Ze hebben ook veel geïnvesteerd in de ontwikkeling ervan en de aandeelhouders moeten jaarlijks betaald worden.”

Overgewaardeerde prijs

De professor verzet zich ook tegen de manier waarop de farmasector een geneesmiddel aan een overgewaardeerde prijs in de markt probeert te zetten, om te anticiperen op prijzen die na verloop van tijd dalen. Ook te veel achterhaalde geneesmiddelen maken de globale kankerbehandeling duur. “De overheid moet sneller beslissen om sommige geneesmiddelen niet meer terug te betalen. We moeten ervoor zorgen dat we straks nog de dingen die wel werken, kunnen terugbetalen. Het geld dat je uitspaart, kun je in onderzoek investeren.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content