Kankermedicijn helpt om hiv-besmette cellen op te sporen

Aids-conferentie © Reuters

Deense wetenschappers hebben een manier gevonden om verborgen cellen die door hiv zijn besmet met een kankermedicijn te activeren.

Deense wetenschappers hebben een manier gevonden om verborgen cellen die door hiv zijn besmet met een kankermedicijn te activeren. Dat moet het eenvoudiger maken om het virus in het lichaam te doden. Dat deelden ze mee op het Internationale Aids-congres in Melbourne.

Wetenschappers aan de Aarhus-universiteit in Denemarken deden de bevindingen en maakten die bekend op de conferentie, die zondag is gestart. Hiv sluimert in zogenaamde “reservoirs” in het lichaam, vooraleer het immuunsysteem aan te vallen.

Het kankermedicijn Romidepsin werd toegediend aan zes hiv-positieve patiënten bij een antiretrovirale behandeling in het universitair ziekenhuis. “We hebben nu getoond dat we een sluimerend virus met Romidepsin kunnen activeren en dat het geactiveerde virus in grote hoeveelheden in de bloedsomloop stroomt”, aldus de wetenschappers.

“De gegevens volstaan om te zeggen dat het succesvol was het virus uit de cellen te halen”, zei leidend onderzoeker Ole Sogaard. Hun werk in het vastpinnen van de reservoirs maakt onderdeel uit van een grotere studie naar de mogelijkheden van de combinatie van het activeren van het virus en een vaccin om het immuunsysteem van de patiënten te versterken. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content