Jaloezie in cyberspace

© Reuters

Niet alleen politici werken zich in nesten met intieme sms’jes en twitterberichten. Moderne communicatiemiddelen bedreigen steeds meer relaties, zo blijkt uit onderzoek. Bodytalk brengt deze maand een overzicht.

Met de huidige communicatiemiddelen zijn we voortdurend met anderen in contact. Mobiele telefoon, e-mail, twitter, chatrooms en sociale netwerken als Facebook geven onbeperkte mogelijkheden om anderen te ontmoeten. Alles wat in het echte leven mogelijk is, kunnen we tegenwoordig ook online: bankieren, shoppen, spelletjes spelen of netwerken. Flirten en anoniem vreemdgaan horen daar ook bij.

Virtueel flikflooien is vooral bij getrouwde mannen en vrouwen in trek, zo blijkt. Je hoeft niet eens de deur uit voor een hitsige conversatie in een chatroom of een stoeipartijtje via de webcam. Af en toe loopt de virtuele intimiteit uit de hand en worden er face-to-faceafspraakjes gemaakt. Of stuit je partner toch op een romantisch mailtje dat voor een ander was bedoeld. Internetactiviteiten zetten relaties behoorlijk onder druk.

Ongrijpbare andere

Mobiele telefoon en internet hebben het arsenaal aan bedreigende situaties voor de liefdesrelatie sterk uitgebreid. Het alarmbelletje rinkelt vandaag veel vaker dan vroeger. Virtuele anderen zijn in heel wat gevallen nog bedreigender dan lijfelijke: je kan je concurrent niet meer inschatten. Wanneer de partner voortdurend sms’jes ontvangt of niet weg te slaan is bij de computer, roept dat al wrevel op. Door internet en gsm zijn jaloezieopwekkende situaties er overal en in overvloed.

Volgens Amerikaans onderzoek heeft een derde van alle echtscheidingen op een of andere manier met internet te maken. Uit een recente Nederlandse enquête over jaloezieopwekkende situaties blijkt dat fysieke ontrouw nog steeds de meeste jaloezie opwekt, maar ’technologische ontrouw’ (alles wat met internet en telefonie te maken heeft: sms, twitter,…) vandaag op de tweede plaats staat.

Facebookgruwel

Sociale netwerken zijn een nachtmerrie voor wie kampt met jaloerse gevoelens. Facebook versterkt jaloezie in partnerrelaties, zo blijkt uit een studie bij 308 gebruikers die gemiddeld 40 minuten per dag actief waren op het netwerk en ieder gemiddeld 300 (tussen 25 en 1000) ‘vrienden’ hadden. Driekwart (74,6%) voegt vroegere liefjes als vriend toe en weet dat haar of zijn partner met de exen hetzelfde doet. Nochtans is dat voor beiden een doorn in het oog, maar dat wil niemand toegeven.

Facebook verscherpt bestaande jaloerse gevoelens en gooit olie op het vuur. Van nature achterdochtige partners houden elkaars ‘prikbord’ strak in de gaten. Wie daarentegen weinig jaloers is, zal het ook niet worden door Facebook. Je kan het sociale netwerk op zich niet beschuldigen, maar toch is het oorzaak van veel relatie-ellende. Met regelmaat gebeurt het dat vroegere liefjes die elkaar terugvinden via Facebook opnieuw in elkaars armen vallen. (MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content