Is seks voor de wedstrijd echt zo slecht?

© istock
Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

‘Het opsparen van seksuele krachten draagt bij tot sportieve prestaties’ – de oude Romeinen en Grieken dachten er al zo over. Seks zou energiereserves aanvreten. Een ejaculatie zou testosteron wegzuigen uit het bloed (hoe zit dat dan met vrouwen?). Na een orgasme zou je alle agressie verliezen en een softie worden. Ook nu vind je nog aanhangers van die stellingen.

Laat ons duidelijk zijn: sporters die erin geloven, doen er goed aan seks te vermijden voor een wedstrijd, al was het maar om nodeloze twijfels weg te houden. Anderen kunnen we geruststellen: seks heeft geen invloed op de prestaties, tenzij heel kort erna – we spreken dan van 1 à 2 uren. Maar zelfs dat is niet helemaal zeker, want het onderzoek vertelt niet hoe lang de vrijpartij duurde, hoe intens ze was en hoe actief beide partners waren (misschien liet de ene zich verwennen door de andere).

Coïtus interruptus

Veel onderzoeken lijden aan dezelfde tekorten: ze zijn oppervlakkig, weinig genuanceerd en niet erg kritisch. Ze formuleren ook geen duidelijke besluiten, waardoor ze wat van een coïtus interruptus hebben. Schroom speelt wellicht mee, maar een beetje onderzoeker moet zich daar overheen kunnen zetten. Bovendien is het aantal goede onderzoeken beperkt: slechts een 10-tal in de voorbije 50 jaar.

Seks is het beste slaapmutsje. En kun je de nacht voor een belangrijke wedstrijd beter wensen dan een perfecte nachtrust?

Onlangs leverde een onderzoek met een 40-tal jonge twintigers wat concrete gegevens aan. Per stoeipartij stookten ze gemiddeld 85 kcal op (3,6 kcal per minuut). Mannen verbruiken iets meer dan vrouwen, omdat ze gemiddeld groter en gespierder zijn. Kort voor en tijdens de climax schoot de intensiteit van hun inspanning even de hoogte in, maar niet spectaculair: nooit hoger dan 71 % van een matig intensieve inspanningstest op de loopband. Iets meer details over de kortste en de langste wip (12 en 37 minuten) hadden interessant kunnen zijn, want gemiddelden vlakken de extremen uit, terwijl sporters vaak net daaruit iets kunnen leren.

Wat kun je hieruit besluiten? Al bij al zijn dit geruststellende resultaten die perfect aansluiten bij eerdere. Een topsportvrouw- of man raakt niet verontrust door die 85 kcal wellust, hun goed getrainde lijf kan best wat aan. Tijdens de trainingen verstoken ze veel meer en is de intensiteit vaak groter. Zelfs amateursporters scoren beter.

Uitspattingen

Daar staan natuurlijk de verhalen tegenover van sporters die een hele nacht aan de zwier gaan en vervolgens bedenkelijke prestaties leveren. Dat ligt dan meer dan waarschijnlijk aan een gebrek aan rust, en niet aan de seks tijdens hun nachtelijke escapades. De basis van topprestaties is voldoende rust (na een goed gedoseerde trainingsinspanning). Wie vermoeid aan de start verschijnt, vertrekt altijd met achterstand.

Maar lekker wat ravotten met je partner? Daar kan niemand iets tegen hebben. Seks is trouwens het beste slaapmutsje. En kun je de nacht voor een belangrijke wedstrijd beter wensen dan een perfecte nachtrust?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content