‘Ik wil geen kinderen’: het taboe rond sterilisatie bij jonge vrouwen

© iStockphoto

Holly Brockwell kreeg heel wat bagger over zich heen nadat ze uit de kast kwam als vrouw zonder kinderwens. De 29-jarige Britse vond geen gynaecoloog die haar wilde steriliseren. Hoe zit dat in België?

‘Als vrouw kun je niet meer misprijzen oogsten dan met de vier woorden: “Ik wil geen kinderen” ‘. Zo begon het opiniestuk van Holly Brockwell op de website van de BBC. De 29-jarige Britse wil absoluut geen kinderen, maar vindt geen gynaecoloog die haar wil steriliseren. ‘Te jong om het zelfs maar te overwegen’, klonk het vier keer.

Na publicatie van het opiniestuk, kreeg ze (doods)bedreigingen en reacties die zo ver gingen dat de BBC een privé-bewakingsfirma ingeschakeld heeft om haar te beschermen.

In Groot-Brittannië is een sterilisatie voor jonge vrouwen niet te krijgen, maar hoe zit het in België? Kun je je bij ons als vrouw moeiteloos laten steriliseren? En waarom is er meer bekend over sterilisaties bij mannen, dan over sterilisaties bij vrouwen?

Sterilisatie: een moeizaam parcours

Diensthoofd gynaecologie aan de UGent Steven Weyers wist op radio 1 te vertellen dat er in België wel sterilisaties uitgevoerd worden, maar kinderloze vrouwen onder de dertig met die wens moeten een heel parcours doorlopen. Nadat ze uitleg gekregen hebben over het hele spectrum aan anticonceptiemiddelen, haken veel vrouwen al af. De anderen krijgen sowieso bedenktijd, hun situatie wordt besproken met de staf én soms komt er ook nog een consultatie bij de psycholoog aan te pas. Het UZ Leuven hanteert een soortgelijke procedure.

Bij mannen ligt het iets anders. ‘Het aantal jonge mannen dat om een sterilisatie komt vragen ligt vrij laag’, vertelt uroloog aan het UZ Leuven Frank Van der Aa. ‘Ze denken meestal dat je er gewoon een knoop in legt en dat dit gemakkelijk omkeerbaar is, maar dat is niet zo.’ Als de vraag echter pertinent is krijgt ook de man bedenktijd, maar overleg met de huisarts of een consult bij de psycholoog komen er niet bij kijken.

Waarom is sterilisatie bij een vrouw relatief onbekend?

Dat heeft volgens uroloog Van der Aa te maken met de ingreep zelf. ‘Bij een vrouw gaat het om een ingreep in de buik, het risico op complicaties is daar groter.’ En, voegt professor Willy Poppe eraan toe: ‘We zien dat hoe jonger de vrouwen vragen om een sterilisatie, hoe groter de kans is dat ze spijt krijgen.’ En dan moeten ze twee keer een ingreep ondergaan.

Een sterilisatie bij vrouwen is dus niet onomkeerbaar? ‘Helemaal niet’, vertelt professor Willy Poppe. ‘De omkeerbaarheid van een sterilisatie bij vrouwen, verloopt zelfs beter dan hersteloperaties bij mannen.’ Volgens Weyers krijgt slechts vijf procent van de vrouwen spijt van haar beslissing, waarvan ‘1 à 2 procent er ook iets aan wil laten doen’. In 80 procent van de gevallen kan de sterilisatie volgens hem succesvol onomkeerbaar gemaakt kan worden.

Dat klinkt, rationeel bekeken, heel logisch. Maar, zoals Brockwell schreef, blijft het frappant: ‘Als we 16 zijn kunnen we ervoor kiezen om zwanger te worden, maar als 29-jarige kan je er niet (of in België: met veel moeite, nvdr) voor kiezen om het moederschap definitief af te wijzen.’ (NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content