Hoopvolle resultaten voor huidkankerpatiënten

Test huidkanker © Thinkstock

Een combinatie van celtherapie en antilichaamtherapie kan de kans op genezing van patiënten met gevorderd melanoom (een agressieve huidkanker) aanzienlijk verbeteren, blijkt uit een studie van het UZ Brussel en de VUB.

Uit onderzoeksresultaten van het UZ Brussel en de VUB blijkt dat een combinatie van celtherapie en antilichaamtherapie de kans op genezing van patiënten met gevorderd melanoom, een agressieve huidkanker, aanzienlijk verbetert. De resultaten worden volgende week aan de oncologiegemeenschap voorgesteld op de ASCO-meeting in Chicago.

Negenendertig patiënten met een gevorderd melanoom werden binnen een klinische studie behandeld. Allemaal hadden ze al een of meerdere andere kankerbehandelingen gehad die faalden (zoals chemotherapie of BRAF-remmers). De onderzoekers, professor Bart Neyns en professor Kris Thielemans, combineerden in hun studie voor het eerst een lichaamseigen celtherapie met een immuunstimulerende antilichaamtherapie. Ze hoopten zo de resultaten te verbeteren die elk van de twee behandelingen afzonderlijk bereikten.

Het resultaat was opmerkelijk. Bij 15 van de 39 patiënten (38 procent) werd een beduidende afname van de melanoma metastasen vastgesteld en bij 8 patiënten verdween de ziekte volledig. Zes van hen zijn niet hervallen na 7 tot 32 maanden opvolging.

De behandeling kostte meer dan 100.000 euro per patiënt, deels gefinancierd door het Amerikaanse bedrijf BMS (Bristol-Myers Squibb). Nu gaat het onderzoeksduo op zoek naar fondsen om de klinische testen te kunnen voortzetten. “Momenteel zijn de farmaceutische bedrijven weinig geïnteresseerd in vaccins”, zegt professor Kris Thielemans, “maar de grote kracht van het vaccin speelt in ons voordeel.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content