Hoogsensitieve mensen moeten positieve omgeving opzoeken

© /

Voor mensen, zeker kinderen, die gekenmerkt zijn door een hoge sensitiviteit, is het belangrijker om in positieve situaties terecht te komen. Niet alleen omdat ze makkelijker overstuur raken door negatieve signalen, maar ook omdat ze meer uit die positieve situatie halen dan wie niet over het kenmerk beschikt.

Dat zeggen Elaine en Art Aron, de Amerikaanse grondleggers van de hoogsensitiviteitstheorie.

Hoogsensitiviteit

Zij waren dinsdag op bezoek op het eerste Internationale Congres voor Hoogsensitiviteit in de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Volgens Art Aron is 15 tot 17 procent van de bevolking hoogsensitief. Daarbij is er geen verschil tussen mannen en vrouwen. Ook bij een honderdtal diersoorten werd het kenmerk al vastgesteld.

Zijn echtgenote Elaine Aron, die zelf hoogsensitief is, ziet een vrij duidelijk onderscheid tussen mensen die het kenmerk hebben en anderen. ‘Er zijn tussengevallen, maar dat is een relatief kleine groep.’

Overprikkeling

VUB-professor Elke Van Hoof stelde recent nog de definitie van hoogsensitiviteit bij. Voor haar staat een diepgaande verwerking centraal in het begrip. Bij enkele informatie-elementen vertonen hoogsensitieve personen een veel hogere hersenactiviteit. In de meeste gevallen leidt dat tot overprikkeling en soms tot verhoogde emotionaliteit.

‘Dat laatste hangt af van hoe mensen met hun sensitiviteit hebben leren omgaan’, zegt Van Hoof. ‘Als je een structuur aanbrengt in de dagelijkse routine, met momenten waarbij zintuiglijke prikkels worden vermeden, als je leert omgaan met stress, je communicatie aanpast en focust op het positieve, dan kan hoogsensitiviteit veel voordelen opleveren.’

Woensdag staat de tweede dag van het VUB-congres in het teken van het omzetten van hoogsensitiviteit als sterkste talent. Met 550 deelnemers is de maximumcapaciteit van deze publieksdag bereikt. (Belga/KVDA)

Naar aanleiding van het congres publiceerde Knack in zijn nummer van 6 mei een interview met klinisch psychologe Elk Van Hoof over haar onderzoek naar hoogsensitiviteit. Lees het online (voor abonnees) of neem nu een voordelig abonnement op Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content