Hoofdpijn kost maatschappij jaarlijks 155 miljard euro

Hoofdpijn © Istock

Hoofdpijn is wereldwijd een van de duurste hersenstoornissen. Jaarlijks gaan er ongeveer 190 miljoen werkdagen verloren omdat werknemers niet kunnen werken door hoofdpijn, wat een verlies van 155 miljard euro oplevert.

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat meer dan de helft van de volwassenen in de Europese Unie last heeft van hoofdpijn of migraine. Daardoor gaan er jaarlijks wereldwijd ongeveer 190 miljoen werkdagen verloren, wat een verlies oplevert van 155 miljard euro, schrijft Jobat.

‘Hoofdpijn wordt onvoldoende erkend als een serieus probleem, terwijl de financiële kosten gigantisch zijn’, aldus Shekhar Saxena, directeur bij de WHO. ‘Bijna driekwart van de mensen met een migraineaanval geeft toe maar met een beperkt vermogen te kunnen werken in zo’n geval en de helft geraakt helemaal niet op het werk.’

Afkicken van pijnstillers

Zo belandt migraine op nummer één wat betreft de duurste hersenstoornis wereldwijd. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten zou een op de zes vrouwen en een op twaalf mannen eraan lijden.

Ook dokters zouden niet altijd correct omgaan met hoofdpijn. Pijnstillers kunnen helpen tegen acute hoofdpijn. Maar zodra hoofdpijn chronisch geworden is, is een langdurig gebruik van pijnstillers taboe. Overmatig gebruik van een pijnstiller zoals paracetamol kan namelijk zelf chronische hoofdpijn veroorzaken. Dokters schrijven patiënten pillen voor om spanningshoofdpijn te milderen, maar verliezen soms uit het oog dat langdurig en frequent gebruik de gevoeligheid voor hoofdpijn zal verhogen. Die cirkel kan dan nog alleen doorbroken worden door resoluut af te kicken van de pijnstillers. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content