Headbangen kan hersenschade veroorzaken

Fans headbangen tijdens een concert van Motörhead. © Reuters

Voorzichtigheid geblazen op de festivalweide. Duitse dokters waarschuwen voor het gevaar van headbangen nadat een 50-jarige man een hersenbloeding kreeg na een Motörheadconcert.

De man had al twee weken last van constante hoofdpijn toen hij in januari 2013 op de afdeling neurochirurgie van het universitaire ziekenhuis in Hannover belandde. Een hersenscan onthulde een bloedklonter in de rechterhersenhelft. De klonter kon met succes verwijderd worden.

Ongewoon geval

In het medische tijdschrift The Lancet zetten Dr. Ariyan Pirayesh Islamian en zijn collega’s het onderzoek naar het ‘ongewone’ geval uiteen. De anonieme man had nooit eerder een hersenletsel gehad en gaf geen drug- of alcoholgebruik aan. Wel zei hij geheadbangd te hebben op een concert van heavy metalband Motörhead vier weken voor zijn opname in het ziekenhuis.

Headbangen is het hevig en ritmisch bewegen van het hoofd op rockmuziek in het algemeen, maar vooral op heavy metal. Het fenomeen ontstond begin jaren ’70 en Motörhead was een van de bands die het extreme hoofdschudden populair maakten.

In hun rapport meldden de Duitse auteurs dat ‘hoewel het leuke muziek kan zijn, sommige fans zichzelf in gevaar brengen door excessief te headbangen.’

Gescheurde bloedvaten

Slechts drie andere gevallen van subduraal hematoom (een bloeding tussen het harde hersenvlies en het spinnenwebvlies) werden eerder gelinkt aan headbangen. In het geval van de anonieme man die een Motörheadconcert bijwoonde, besloten de Duitse dokters dat ‘headbangen, met de hevige voorwaartse en achterwaartse versnellende en vertragende krachten, geleid heeft tot het scheuren van bloedvaten en uiteindelijk tot een subduraal hematoom.’ De dokters gaven ook aan dat er meer van zulke hersenletsels kunnen voorkomen die slechts milde hoofdpijn veroorzaken.

Doorgaans wordt headbangen als iets onschuldigs beschouwd, ondanks verbanden met andere gezondheidsproblemen als nek- en wervelletsels. Toch raden de dokters aan medisch advies te vragen bij langdurige, constante en verergerende hoofdpijn na een concert of in andere gevallen. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content