Griepepidemie stabiliseert

Griep © Thinkstock

Er zou sprake zijn van het begin van een daling van de griepactiviteit in België. De krokusvakantie zorgt doorgaans voor een afname in het aantal griepgevallen, verklaart viroloog Marc Van Ranst.

Het aantal mensen die hun huisarts met een griepaal syndroom consulteerden, is tussen 9 en 15 februari voor het eerst gestabiliseerd tijdens de huidige griepepidemie. Dat meldt Viviane Van Casteren, diensthoofd Gezondheidszorgonderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). “Dit zou het begin van een daling van de griepactiviteit in het land kunnen zijn”, klinkt het.

Piek bereikt

In de week van 2 tot 8 februari consulteerden 964 personen per 100.000 inwoners hun huisarts met een griepaal syndroom. Tussen 9 en 15 februari waren dat er 957. Volgens Van Casteren is het waarschijnlijk dat de epidemische piek bereikt werd in de week van 2 tot 8 februari, maar dit moet nog bevestigd worden gedurende de komende weken.

“De epidemische piek van dit jaar zou dan op hetzelfde niveau liggen als die van twee jaar geleden (2012-2013), toen we eveneens een griepseizoen met hoge intensiteit hebben meegemaakt”, zegt ze. “In vergelijking met het griepseizoen van vorig jaar ligt de piek van dit jaar driemaal hoger. Het vorige griepseizoen was echter zwak.”

Vakantie

De krokusvakantie, die momenteel aan de gang is, zorgt traditioneel voor een daling van het aantal griepgevallen, verklaarde viroloog Marc Van Ranst maandag nog. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content