Griepepidemie nog niet voorbij

© Thinkstock

Het aantal gevallen van griep is de afgelopen week nog verder gestegen. Tussen 2 en 8 februari 2015 consulteerden 964 personen op 100.000 inwoners hun huisarts voor een griepaal syndroom.

Het aantal consultaties voor een griepaal syndroom is vorige week verder gestegen. Tussen 2 en 8 februari 2015 consulteerden 964 personen op 100.000 inwoners hun huisarts voor een griepaal syndroom. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) in zijn wekelijks rapport.

Met 964 raadplegingen is de drempel van 1.000 consultaties per 100.000 inwoners nog niet bereikt, aldus nog het WIV. De voorgaande week, van 26 januari tot 1 februari, bedroeg het aantal consultaties voor griep 856 per 100.000 inwoners.

‘Onmogelijk te voorspellen’

‘Het is op dit ogenblik onmogelijk om te voorspellen of de griepactiviteit de komende weken nog zal toenemen’, aldus Viviane Van Casteren, diensthoofd Gezondheidszorgonderzoek bij het WIV. ‘We weten ook nog niet of de epidemische piek al bereikt werd. Het tijdstip en de hoogte van de piek zullen pas later duidelijk worden wanneer een daling van de griepactiviteit wordt vastgesteld.’

Sinds het begin van het seizoen doen in ons land drie griepvirussen de ronde: A(H1N1), A(H3N2) en B. De afgelopen week was er een sterk overwicht (93 procent) van de stam A(H3N2). Die stam komt niet overeen met de stam in het griepvaccin. A(H1N1) komt wel overeen met de vaccinstam. Momenteel zijn weinig B-virussen in omloop, aldus het WIV, dat opmerkt dat de werkzaamheid van het vaccin voor het seizoen pas correct kan worden beoordeeld op het einde van de epidemie. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content