Griep extra gevaarlijk bij overgewicht

Mensen met overgewicht gaan zwaarder onderuit bij griep. Ze moeten vaker in een ziekenhuis opgenomen worden en langer beademd.

Canadese onderzoekers stelden vast dat mensen met ernstig overgewicht een groter risico lopen op ernstige ademhalingsproblemen bij een griepinfectie. Bij een bodymassindex hoger dan 30 kg/m2 leidt dit tot 45 procent meer ziekenhuisopnamen en bij een BMI boven 35 loopt die kans zelfs op tot 200 procent. De Canadezen trokken hiervoor de gegevens na van 82.500 volwassenen jonger dan 65 jaar over 12 versschillende griepseizoenen van 1996 tot 2008.

Ook in Frankrijk

Onderzoekers vermoedden al langer dan overgewicht een bijkomend risico vormde voor complicaties van een influenza-infectie. Maar pas uit de gegevens van de H1N1 epidemie van 2009 in 4 verschillende streken in Frankrijk bleek duidelijk dat een griepinfectie bij gehospitaliseerde mensen met overgewicht ook vaker fataal afliep. De niet-fatale gevallen moesten ook langer beademd worden, langer op de intensieve afdelingen verzorgd worden en nadien nog langer gevolgd op een gewone ziekenhuiskamer.

Spraakverwarring

De juiste redenen waarom mensen met overgewicht dit grotere risico lopen zijn nog niet bekend. De toegenomen ademhalingsproblemen zijn alvast niet gewoonweg een gevolg van vernauwde luchtwegen of iets dergelijks. Die uitleg is iets te eenvoudig.

Er zijn wel aanwijzingen dat vetcellen de rijping van de afweercellen en hun communicatie met de omgeving verstoren. Ze zouden de normale afweerprocedures in de war sturen, waardoor de binnendringende virusdeeltjes een grotere kans hebben om de strijd te ontlopen en hun infectieus werk verder te zetten.

Eindelijk zichtbaar Dat we dit verband nu pas opmerken, hangt onder meer samen met de toename van het aantal mensen overgewicht. Het is dus een positief uitvloeisel van een minder gelukkige ontwikkeling.

Want er zijn eveneens aanwijzingen dat overgewicht ook bij andere bacteriële en virale infecties een negatieve rol speelt en aanleiding geeft tot meer verwikkelingen.

Vaccinatie blijft aanbevolen Recent stelde het Nederlands Geneesmiddelenbulletin een rapport voor met als stelling dat het nut van griepvaccinatie onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd is. Het probleem in deze besluitvorming is vooral de evolutie van de kwaliteitseisen voor betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek.

Het pleidooi voor griepvaccinatie is opgesteld op basis van oudere wetenschappelijke onderzoeken die voldeden aan de vroeger kwaliteitseisen. Aangezien er nu hogere eisen gesteld worden, zou er nieuw onderzoek naar het nut van griepvaccinatie uitgevoerd moeten worden. Maar dat kost aardig wat geld en het nieuwe onderzoek laat op zich wachten.

Ondertussen blijven zowel de Belgische Hoge Gezondheidsraad als de Nederlandse Gezondheidsraad voorstander van griepvaccinatie van risicogroepen. Het ziet er naar uit dat mensen met overgewicht daar vanaf nu ook toe behoren.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content