Goede nachtrust voorkomt hartziektes

Minstens zeven uur slaap per nacht beschermt je tegen hart- en vaatziektes

Door minstens zeven uur per nacht te slapen, heb je minder kans op hart- en vaatziektes. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van een groep Nederlandse wetenschappers. De resultaten van het onderzoek staan te lezen in European Journal of Preventive Cardiology.

De Nederlandse wetenschappers keken ook naar het effect van vier andere gezondheidsgewoontes op hart- en vaatziektes: bewegen, gezond eten, gematigd alcohol gebruiken en niet roken. Een combinatie van deze vier gezondheidsgedragingen verlaagt het risico op hart- en vaatziektes met 57 procent.

Als je ook nog voldoende slaapt, meer dan zeven uur per nacht, zijn de risico’s op hart- en vaatziektes nog veel lager, tot 65 en 83 procent. Volgens onderzoeker Monique Verschuren is goed slapen dan ook een belangrijke aanvulling bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. ‘En een slechte nachtrust moet dan ook zeker op het lijstje van risicofactoren.’ Een slaaptekort heeft dus dezelfde negatieve effecten als sigaretten en alcohol op het hart.

De wetenschappers volgden voor hun onderzoek twaalf jaar lang 14.000 mannen en vrouwen. Aan het begin van de studie hadden de deelnemers geen problemen aan het hart of de vaten. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content