Een internationaal team van onderzoekers heeft een gen ontdekt dat het risico op het hebben van ‘long covid’, of langdurige covid, vergroot.
De studie is woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics. “Het is een belangrijk onderzoek om meer te weten te komen over wat er gebeurt in het lichaam bij long covid”, zegt immunoloog Johan Van Weyenbergh (KU Leuven-Rega Instituut) donderdag.
Naar schatting 100 tot 400 miljoen mensen kampen wereldwijd met symptomen van long covid. Patiënten ervaren de symptomen soms nog lang na een besmetting met het coronavirus. De meest voorkomende klacht is extreme vermoeidheid of uitputting, maar ook hoofdpijn, geheugen- en concentratieproblemen, spierpijn, ademhalingsproblemen, slaapstoornissen, angst en depressie komen voor.
Een nieuw onderzoek, geleid door wetenschappers van het Karolinska Instituut in Zweden en het Instituut voor Moleculaire Geneeskunde in Finland, heeft een nieuw licht op de ziekte kunnen werpen. De onderzoekers ontdekten een gen dat het risico op long covid vergroot met ongeveer 60 procent. Ze analyseerden daarvoor genetische data van 6.450 long covidpatiënten, en vergeleken deze met data van meer dan een miljoen controlepersonen uit zestien landen wereldwijd.
Het ontdekte gen vergroot dan wel het risico op de ziekte, de onderzoekers wijzen erop dat het slechts één deel van de puzzel is. Dat beaamt ook Van Weyenbergh: “Long covid is een multifactoriële ziekte. Meerdere factoren kunnen een oorzaak zijn”, stelt de immunoloog. “Dit gen zal dus niet meteen een farmacologisch doelwit worden om als basis te gebruiken voor een geneesmiddel, maar het is wel zeer belangrijk om meer te weten te komen over hoe de ziekte zich manifesteert in het lichaam in het algemeen en in de longen in het bijzonder.”
Het ontdekte gen is in de medische wereld gekend als een gen dat ook aanwezig is bij longziekten en bij de ontwikkeling van gewone covid.
Eén à twee procent van de Europeanen blijkt drager te zijn, toonde de studie nog aan, tegenover 9 procent van de bevolking in Afrika en 36 procent van de inwoners in Oost-Azië (Vietnam, Japan, Thailand en China).
Het belang van de studie ligt voorts in het feit dat een genetische link met long covid voor het eerst objectief en wetenschappelijk is vastgesteld. “Nogal wat long covidpatiënten krijgen te maken met onbegrip”, zegt Van Weyenbergh. “Dit betekent veel voor de gemeenschap: het zal zorgen voor meer erkenning en meer begrip.”