Geen cannabis in testmedicijn, wel ernstige hersenschade bij proefpersonen

Medicijnen © Istock

Een man is door een test met een nieuw medicijn hersendood en ligt in coma. Artsen vrezen dat drie andere proefpersonen onherstelbare hersenschade opliepen. In tegenstelling tot wat eerder werd gezegd, bevat het medicijn geen cannabis.

De test van een geneesmiddel in Frankrijk is serieus fout gelopen. Een persoon is hersendood, vijf anderen werden in een zeer ernstige toestand overgebracht naar het ziekenhuis, zegt de Franse minister voor Volksgezondheid Marisol Touraine.Artsen vrezen dat de test bij drie patiënten onherstelbare schade heeft aangericht. Er bestaat hoop dat hun symptomen verbeteren, maar ook de vrees dat ze verslechteren, zei professor Pierre-Gilles Edan van het Universitair Ziekenhuis Rennes vrijdag.

Naast de man die de artsen als hersendood beschrijven, lijden vier mannen aan verschillende ernstige neurologische aandoeningen. Een zesde testpersoon bevindt zich ter observatie in het UZ.

Geen cannabis in testmedicijn

In tegenstelling tot eerdere berichten bevat het geteste medicament geen cannabis, zei de Franse minister van Gezondheid Marisol Touraine.

In de marge van de test kregen in totaal 90 mensen de werkzame stof in verschillende doses toegediend. Bij de slachtoffers gaat het om mannen tussen 28 en 49 jaar, die het geneesmiddel verschillende keren hebben genomen. “We weten momenteel niet exact wat het ongeval heeft veroorzaakt”, zei Touraine. Het middel werd eerder getest op dieren, meer bepaald op chimpansees.

Onderzoek geopend

Het “ongeval” gebeurde donderdag. De patiënten werden overgebracht naar een ziekenhuis in Rennes nadat ze hadden meegewerkt aan de test van een nieuw geneesmiddel dat ontwikkeld wordt door een Europees lab, bericht de regionale krant Ouest France. De minister werd donderdagavond op de hoogte gebracht van het incident. Alle vrijwillige deelnemers werden teruggeroepen.

Er werd een onderzoek geopend door het gerecht.

Geen Belgen

Het kabinet van Belgisch minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat weten dat het om een nationale, Franse studie ging en dat er geen Belgen bij betrokken waren. De minister drukt ook haar medeleven uit met de families en vrienden van de slachtoffers. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content