Frans ziekenhuis opent wijnbar voor patiënten

© ThinkStock
Trui Engels Journalist Knack.be

In een Frans ziekenhuis opent in september een ongewoon etablissement: een wijnbar met exquise wijnen, champagne en whisky voor terminale patiënten.

De bar zal gevestigd zijn op de palliatieve afdeling van het Clermont-Ferrand universitair ziekenhuis in Puy-de-Dôme in centraal Frankrijk, zo schrijft Le Point. Diensthoofd Virginie Guastella verdedigt met het initiatief het ‘recht op plezier’ en hoopt dat het concept ook in andere ziekenhuizen wordt toegepast om het leven van de patiënten en hun families iets comfortabeler te maken.

‘Een palliatieve situatie kan weken, maar ook maanden duren en juist omdat het leven zo waardevol is tot op het eind, hebben we beslist om alles wat goed is te cultiveren’, aldus Guastella. ‘Het is een manier om de zorg voor anderen te anders in te vullen rekening houdend met hun gevoelens die van hen een mens maken.’

Medisch verantwoord

Guastella erkent de traditioneel ‘hedonistische’ relatie van de Fransen met eten en wijn en volgens haar is het dan ook niet nodig om de goede dingen van het leven te verbieden, vooral wanneer dat leven bijna aan zijn einde is.

Het personeel op de palliatieve afdeling zal opgeleid worden om de patiënten op medisch verantwoorde wijze te laten degusteren in de hoop de terminaal zieken een meer gelukkige en ontspannen ruimte te bieden waar ze hun laatste dagen met familie en vrienden kunnen delen.

Algemeen wordt aangenomen dat af en toe een glaasje rode wijn gezondheidsvoordelen heeft, al spreekt recent onderzoek dat tegen omdat ook blijkt dat zelfs de kleinste hoeveelheid alcohol al schade kan aanrichten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content