Fitness: steptest in de gevarenzone

De steptest mag er ongevaarlijk uitzien, maar voor veel mensen is hij heel erg zwaar.

De steptest mag er ongevaarlijk uitzien, maar voor veel mensen is hij heel erg zwaar. De afname ervan zonder de aanwezigheid van een arts is onverantwoord, stelt de Hasseltse onderzoeker Dominique Hansen.

Hansen, onderzoeker van het Hartcentrum Hasselt van het Jessaziekenhuis, stelde vast dat meer dan tweederde van de proefpersonen tijdens steptests in de gevarenzone voor het hart komen. Zijn bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in de European Journal of Applied Physiology.

Sport is goed voor de gezondheid, zo stelt Hansen, en steeds meer mensen willen zich daar ernstig voor inzetten. Zomaar wat rondlopen, zint hen niet of het ontbreekt hen daarvoor aan tijd. Er moet gericht getraind worden, vinden ze en daar horen doelen en trainingsschema’s bij.

De beste manier om een zicht te krijgen op je sportconditie is een maximale inspanningstest. Een pittige test, want je gaat op een fiets op loopband tot het uiterste. Ondertussen registreert men je hartslag, analyseert men soms ook nog de gassen die je uitademt en prikt men bloed om de evolutie van het lactaat in het bloed te volgen. Maar dat is voor veel fitnesscentra en coaches te duur en te complex. Zij zien de steptest als een handig alternatief. Je hebt er immers alleen een bankje en een hartslagmeter voor nodig.

Nooit zonder arts

Een maximale inspanningstest is geen kattenpis. Je jaagt je hart immers op tot het niet meer sneller kan en dat is niet zonder gevaar. Van zodra je boven 75% van je maximale inspanningsvermogen gaat neemt het risico op een hartinfarct of ritmestoornissen toe. Niet veel, maar toch. Dat gebeurt bovendien vooral bij mensen die zulke inspanningen niet gewend zijn en vaak zijn het net die mensen die hun conditie in een fitnesscentrum laten meten bij het begin van een trainingsprogramma. In principe mogen maximale inspanningstests daarom nooit afgenomen worden zonder een arts in de onmiddellijke buurt. Een regel waartegen nochtans vaak gezondigd wordt.

Steptest in het rood

Een steptest is een eenvoudige test. Op en af een bankje stappen, meer houdt het niet in. Er werd dan ook vrij algemeen aangenomen dat steptests niet zo zwaar zijn als maximale inspanningstest. Maar de vaststellingen van Hansen dwingen ons om die mening te herzien.

Bij bijna 70% van de proefpersonen steeg de intensiteit tot boven de veiligheidsgrens van 75% van hun maximale zuurstofopname. Bij meer dan 40% zelfs tot meer dan 95%. Dat is bijna maximaal. Volgens de richtlijnen voor maximale inspanningstests hoort er dan een arts in de buurt te zijn. Maar dat is voor veel centra waarschijnlijk niet haalbaar. Dus stelt Hansen voor het testprotocol aan te passen, door bijvoorbeeld lagere bankjes te gebruiken of trager te steppen.

Meer lezen in Bodytalk van deze maand.

Jan Etienne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content