Farmareus ronselde zieke Viktor, ouders voelen zich ‘speelbal’

Het farmabedrijf Alexion ging zelf op zoek naar mediagenieke patiënten om de druk op de Belgische overheid op te voeren. De ouders van Viktor wisten van niets: ‘Wij voelen ons de speelbal van Laurette Onkelinkx en het farmabedrijf’.

Het farmabedrijf Alexion ging zelf op zoek naar mediagenieke patiënten om de druk op de Belgische overheid op te voeren. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Een pr-bureau in dienst van Alexion zorgde ervoor dat de ouders van de zieke Viktor via via te horen kregen van de onderhandelingen over de terugbetaling van Soliris. De ouders wisten van niets, benadrukken ze. De moeder van Viktor zei zich steeds meer ‘een speelbal te voelen tussen Laurette Onkelinx en het farmabedrijf.’

Een behandeling met Soliris kost patiënten met de zeldzame immuunziekte aHUS jaarlijks 250.000 euro. Het dossier zette minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) onder druk, want de ouders van Viktor
vroegen snel een oplossing omdat hun zoon het middel nodig heeft om te overleven. De Standaard en Het Nieuwsblad onthullen hoe Soliris de mediaheisa heeft gestuurd, zonder dat de ouders zich daarvan bewust waren.

De vader van Viktor vertelt dat na een telefoontje uit Nederland beslist werd naar de media te stappen. Dat telefoontje blijkt er gekomen te zijn door toedoen van het farmabedrijf. Een lobbyiste bracht het communicatiebureau g+ europe in contact met de ouders. Dat bureau wordt betaald door Alexion om de contacten van het bedrijf te doen. Onkelinx wist van de praktijken van het bedrijf, vernam Het Nieuwsblad bij haar kabinet. De ouders van Viktor wisten dan weer van niets. Op de VRT-radio reageerde Viktors moeder: “Ik wil benadrukken wat wij van niets wisten. Steeds meer voelen we ons de speelbal tussen Onkelinkx en Alexion. Het enige dat wij willen, is een oplossing voor Viktor.”

‘Zie het probleem niet’

Richard Sterneberg, partner van pr-bureau g+ europa, ziet het probleem niet. In De Standaard klinkt het: “Uiteindelijk hebbben de patiënten en het farmabedrijf hetzelfde doel: de minister moet een akkoord sluiten met Alexion.”

Wie wel een probleem heeft met de werkwijze van Alexion is SP.A-Kamerlid Maua Detiège. In De Standaard zegt ze dat op gevoelens van het publiek inspelen een van de “truken van de farma-industrie” is om politici onder druk te zetten’. Dat verwijt geldt niet voor de ouders, benadrukt ze. “Als ouder doe je alles om je kind te helpen. Iedereen zou hetzelfde doen. Maar het is geen goede zaak dat een farmabedrijf met de communicatie tussen de patiënten en de media gemoeid is.”

Akkoord tussen Onkelinx en Alexion?

Minister van Volksgezondheid Onkelinx en het farmaceutisch bedrijf Alexion hebben een akkoord over de terugbetaling van het medicijn voor Viktor. Dat zegt de topman van het RIZIV aan de redactie van het VTM Nieuws. In een reactie aan Knack.be ontkent Alexion dat echter: “In tegenstelling tot wat gezegd wordt, lopen de onderhandelingen nog met de minister en is er nog steeds geen akkoord over de omstandigheden waaronder Soliris wordt toegediend aan de Belgische patiënten.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content